Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Juridiska mallar

Juridiska mallar

Här har vi samlat några juridiska mallar för några av de vanligaste avtalen och rättsliga dokumenten. Förutom vår arvsguide finns också mallar för bl.a. samboavtal och gåvobrev.

Samboavtal -mall

Genom ett samboavtalet kan du och din sambo avtala bort sambolagens regler om bodelning. Om ni vill reglera olika procentuella äganden i en bostadsrätt/fastighet så är rekommendationen att utöver samboavtalet upprätta ett tillhörande samäganderättsavtal som specificerar ägarförhållandena.
Mall för standardutformat samboavtal
Få hjälp att upprätta ett samboavtal 

Vid dödsfall

Vem ärver dig egentligen när du gått bort? Vem ärver du? Svaret på dessa frågor kan skilja sig åt beroende på hur din och dina närståendes livssitutation ser ut. För att förtydliga detta så har vi skapat en guide där man enkelt kan se hur arvsfördelningen ser ut. Guiden utgår ifrån att det inte finns något testamente upprättat.
Klicka här för att ladda ner arvsguiden

När någon närstående har gått bort får de efterlevande en hel del som saker att ta hand om. Till er hjälp har vi tagit fram en checklista som ni kan skriva ut över saker som bör ordnas och som lätt kan glömmas bort.
Den administrativa sidan av döden
Checklista vid dödsfall för efterlevande 
Läs mer om vad som händer när en närstående går bort

Gåvobrev – mall

Om du ska ge en gåva är det viktigt att det klart och tydligt framgår vad som ges bort samt eventuella förbehåll kring gåvan (t.ex. om gåvan skall utgöra förskott på arv, enskild egendom eller om någon nyttjanderätt skall föreligga). Utöver detta behöver gåvobrev avseende fast egendom bevittnas av två utomstående för att en ändring av lagfart ska kunna göras. En gåva mellan makar ska registreras i skatteverkets äktenskapsregister för giltighet.
Mall för standardutformat gåvobrev

Få hjälp att upprätta ett gåvobrev
Läs mer på Skatteverkets hemsida

Äktenskapsförord – mall

För er som ska gifta er och vill upprätta ett äktenskapsförord gäller att vara klara och tydliga med vad ni avser reglera som enskild egendom i äktenskapsförordet. I vissa fall vill man reglera all egendom (införskaffad innan och under äktenskapet) som enskild egendom medan man i andra fall endast vill reglera enstaka egendom som enskild. Äktenskapsförordet ska för dess giltighet skickas in till skatteverkets äktenskapsregister för registrering.

Mall för standardutformat äktenskapsförord
Få hjälp att upprätta ett äktenskapsförord

Ansökan om äktenskapsskillnad

Om ni ska skilja er, börja då med att beställa personbevis från skatteverket. Detta ska ni sedan skicka in till tingsrätten tillsammans med ansökningsblanketten. Gällande själva ansökan om äktenskapsskillnad så kan du använda dig av samma blankett oavsett om ni gör en gemensam- eller enskild ansökan.
Blankett för enskild ansökan om äktenskapsskillnad

Blankett för gemensam ansökan om äktenskapsskillnad
Få hjälp med att fylla i blankett om äktenskapsskillnad
Läs mer om bodelning mellan makar

Fullföljd av äktenskapsskillnad

Om ni har barn under 16 år eller om ni inte är överens om skilsmässan så föregås denna av en betänketid på sex månader varefter en begäran om fullföljd av äktenskapsskillnad skickas in till tingsrätten. Ha noga koll på vilket datum som gäller för när fullföljden senast måste skickas in. Om ni överskrider det datumet så får ni göra om hela processen från början igen.
Begäran om fullföljd av äktenskapsskillnad

Läs mer om bodelning mellan makar

Skuldebrev – mall

Skuldebrevet ska klart och tydligt reglera vilken summa det handlar, hur avbetalning ska ske samt vad som händer om avbetalning inte sker som avtalat. Det är bara den som lånar pengar som behöver skriva under skuldebrevet.
Mall för standardutformat skuldebrev
Få hjälp att upprätta skuldebrev

Vid följdfrågor eller behov av hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR

Så här går en vårdnadstvist till

Ansökan om stämning och svaromål

En vårdnadstvist inleds med en stämningsansökan. En stämningsansökan upprättar ditt juridiska ombud. I stämningsansökan anger du dina yrkanden och dina grunder. Yrkanden är vad du vill att tingsrätten ska besluta och dina grunder är skälen till att tingsrätten ska besluta i enlighet med dina yrkanden. I stämningsansökan anger du också vilken bevisning du vill åberopa. Det är möjligt att ändra eller komplettera bevisuppgifter under processens gång.
Efter att stämningsansökan är inlämnad till tingsrätten får motparten möjlighet att svara på den genom att inge ett så kallat svaromål. I svaromålet anger motparten sin inställning till dina krav samt framför eventuella egna yrkanden och grunderna för dessa.

Sammanträde för muntlig förberedelse

Efter en inledande skriftväxling kommer tingsrätten att boka tid för ett sammanträde som kallas för muntlig förberedelse. Vid sammanträdet närvarar en ordförande, protokollförare samt parterna och deras ombud.

Sammanträdet syftar dels till att gå igenom målet och dels till att ge parterna möjlighet att träffa en överenskommelse under ledning av rättens ordförande. Det är möjligt att ni under detta sammanträde kommer överens om en lösning som ni båda är nöjda med och att målet därefter kan avslutas.

Interimistiskt beslut

Om ni inte kan komma överens om en lösning finns möjligheten att under detta sammanträde yrka om att tingsrätten ska besluta interimistiskt om vad som ska gälla. Ett tillfälligt beslut med andra ord. Det interimistiska beslutet gäller till dess tingsrätten har avgjort frågan genom dom eller att ni kommer överens om annat.

Vårdnad-, boende- och umgängesutredningen

Efter sammanträdet för muntlig förberedelse kan rätten förordna att familjerätten ska genomföra en vårdnad-, boende och umgängesutredning. Det är en omfattande utredning som löper under flera månader. Man utreder barnets förhållande till vardera förälder genom samtal med föräldrarna och andra vuxna i barnets närhet. I vissa fall hörs även barnet själv (beroende på ålder). Familjerätten ger därefter en rekommendation om vad de anser bör gälla avseende vårdnaden, boendet och umgänget. Denna utredning tas sedan in i målet i tingsrätten och ligger som grund för tingsrättens bedömningar.

Samarbetssamtal eller medling

Tingsrätten kan också uppdra åt familjerätten att genomföra samarbetssamtal med föräldrarna eller tillsätta en medlare. Detta förutsätter båda parternas samtycke. Familjerättens medlare redovisar därefter resultaten av samtalen till tingsrätten. Det är möjligt att ni under dessa samtal kommer överens om en lösning som ni båda är nöjda med och att målet därefter kan avslutas i tingsrätten.

Huvudförhandling

Om ni inte kommer överens under processens gång kommer tingsrätten att avgöra målet efter en huvudförhandling. Domstolen får då besluta i frågorna i enlighet med vad som är bäst för barnet. Vårdnaden kan då anförtros åt en förälder (ensam vårdnad) eller åt båda föräldrarna (gemensam vårdnad). Domstolen kan också bestämma hos vilken förälder barnet ska bo samt hur ofta barnet ska träffa den andre föräldern. Tingsrättens dom måste följas men kan överklagas till hovrätten.

Ansökan om verkställighet

Om någon av parterna inte följer tingsrättens dom finns möjlighet att ansöka om verkställighet av domen. Den part som inte följer domen kan då åläggas att betala vite (dvs. ett förutbestämt skadestånd).

Se länkarna nedan om du önskar läsa mer i ämnet:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?
Pappor: våga ta plats i era barns liv!
Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess
När ett barn inte vill träffa den ena föräldern
Egenmäktig flytt med barn

Familjerätt - Juristjouren.se

Vid följdfrågor eller behov av hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.