Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Fel i fastighet
Fel i fastighet föreligger om fastighetens skick inte stämmer överens med parternas avtal.
Det föreligger också fel om fastigheten avviker från vad köparen med fog har kunnat förutsätta vid köpet. Köparen har en långtgående undersökningsplikt vid fastighetsköp.
Besiktning
Det krävs en noggrann besiktning av fastigheten. Att anlita en besiktningsman är inte ett krav men det är dock att rekommendera om man inte har erfarenhet av fastighetsköp. Om säljaren lämnar en utfästelse om en viss omständighet, muntlig eller skriftlig, befrias köparen från sin undersökningsplikt och behöver därmed inte själv undersöka omständigheten.
Dolda fel i fastighet
Säljaren är också ansvarig för så kallade dolda fel, det vill säga fel som köparen inte kunde förväntas upptäcka vid en noggrann undersökning av fastigheten före köpet. Om felet bedöms vara upptäckbart befrias säljaren från sitt ansvar.
Prisavdrag vid fel i fastighet
Om det föreligger ett fel i fastigheten kan köparen kräva prisavdrag på köpeskillingen. Prisavdraget ska motsvara skillnaden i fastighetens värde i felaktigt respektive felfritt skick, dvs. felets negativa värdepåverkan. Ofta används kostnaden för att avhjälpa felet som riktlinje för att bedöma denna värdepåverkan. Är felet av väsentlig betydelse för köparen har han rätt att häva köpet. Köparen kan i vissa fall även vara berättigad till skadestånd.
Reklamera inom skälig tid
Om köparen upptäcker ett fel på fastigheten ska han reklamera detta till säljaren inom skälig tid. Om reklamation inte sker inom skälig tid kan köparen förlora sin rätt att åberopa felet. Möjligheten att åberopa fel preskriberas under alla omständigheter tio år efter köpet. Vid fel bör därför köparen omgående reklamera felet till säljaren genom ett skriftligt meddelande för att undvika att förlora sin rätt att åberopa fel.
För att kunna driva ett krav på ersättning för fel i fastighet behöver man göra en utredning om det aktuella felet. Utredningen kan bestå av bl.a. bilder, filmer, utlåtande från hantverkare, besiktningsprotokoll eller liknande. Utöver detta behöver man offerter eller annat liknande underlag på vad det skulle kosta att åtgärda felet. Om ärendet skulle gå till domstol kommer denna utredning användas som bevisning.
Läs mer om:
Dolt fel och checklista när du upptäckt ett fel
Reklamera fel i bostadsrätt eller fastighet – Så går du tillväga
Undersökningsplikt vid fastighetsköp
Bostadsjuridik – Juristjouren.se
Vid följdfrågor eller behov av hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.
Fler artiklar
Mäklares skadeståndsansvar: Vad betyder det för säljare och köpare?
När du köper eller säljer en fastighet eller bostadsrätt är en mäklare ofta en central del av processen. Men vad händer om något går fel - kan mäklaren hållas ansvarig för skador eller om det finns fel i objektet? Det korta svaret på denna fråga är: nej oftast inte. I...
Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!
Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.
FÖRHANDSAVTAL OCH NYPRODUKTION – När kan du säga upp avtalet pga. förändringar i bostaden?
FÖRHANDSAVTAL OCH NYPRODUKTION – När kan du säga upp avtalet pga. förändringar i bostaden? Väsentliga förändringar Den som tecknat förhandsavtal har alltid haft rätt att frånträda/säga upp/häva förhandsavtalet som tecknats om väsentliga förändringar skett sett mot vad...
Fyll i formuläret så ringer vi upp dig