Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Underhåll av bostadsrätt

Något som ofta ställer till problem och utmaningar i relationen mellan bostadsrättsföreningar och deras medlemmar är gränsdragningen mellan det inre och det yttre underhållet av föreningens egendom.
Bostadsrättshavarens ansvar för det inre underhållet
Av 7 kap. 12 § bostadsrättslagen framgår att bostadsrättshavaren på egen bekostnad ska hålla lägenheten i gott skick. Dock omfattar bostadsrättshavarens ansvar inte reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten, under förutsättning att föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Innebörden av detta är att bostadsrättshavaren ansvarar för t.ex. avloppsledningen från lägenhetens badrum till stammen. Denna avloppsledning är visserligen ditsatt av föreningen, men den tjänar bara en lägenhet. Vidare regleras att bostadsrättshavaren endast ansvarar för skada på grund av brand eller läckage från ledning för inkommande vatten om bostadsrättshavaren själv varit vårdslös eller om familjemedlem, gäst eller t.ex. hantverkare varit vårdslös. Det ansvar som bostadsrättshavaren har för lägenheten kallas det inre underhållet.
Inom ramen för ansvaret för det inre underhållet ser bostadsrättshavaren till att hålla alla ytskikt fräscha och i vart fall inte skadar fastighetens övriga delar.
I bostadsrättsföreningens stadgar kan bostadsrättshavarens ansvar preciseras, men inte utvidgas. Bostadsrättsföreningen kan dock i stadgarna ta på sig ansvar som enligt lag faller inom det inre underhållet.
Läs mer: Skador – något om ansvarsfördelning mellan Brf och medlem
Bostadsrättsföreningens ansvar för det yttre underhållet
Alla utrymmen som inte omfattas av bostadsrättshavarnas inre underhåll ingår i bostadsrättsföreningens ansvar för det yttre underhållet. Detta innebär att alla väggar och golv/tak mellan bostadsrättslägenheterna, ytterväggar, gemensamma utrymmen, yttertak, vindar, källarutrymmen osv. ingår i föreningens ansvar.
Denna gränsdragning kan vara svår att göra. Såväl lagtext som bostadsrättsföreningens stadgar måste konsulteras. Dock är det väldigt viktigt för både bostadsrättshavaren och föreningen att förstå problematiken och kunna bilda sig en uppfattning om hos vem ansvaret ligger för skador i lägenheten och omkringliggande utrymmen.
T.ex. kan ansvaret för något som i ett första skede betraktades som bostadsrättshavarens problem, efter konsultation med jurist, rätteligen hamna på föreningen. Att konsultera en jurist kan ge klarhet i hur juridiken ser ut i situationer där ovanstående gränsdragning mellan det inre och det yttre underhållet är aktuellt.
Läs mer: Renovera bostadsrätt – kan styrelsen stoppa dina planer?
Läs mer: Skador på din bostadsrätt – föreningens eller ditt ansvar?
Bostadsjuridik – Juristjouren.se
Vid följdfrågor eller behov av hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.
Fler artiklar
Gåva av bostadsrätt
En överlåtelse av en bostadsrätt kan ske i flera olika former. Exempelvis genom köp eller genom gåva av bostadsrätt. En bostadsrätt särskiljer sig dock mot annan egendom då den i själva verket utgörs av en andelsrätt i en bostadsrättsförening med en tillhörande...
Väsentlig avgiftshöjning – vilka alternativ har jag?
Omvärldssituationen är oroande. Krig, energikriser, höjda räntor och sjunkande bostadspriser är omvälvande för många, även bostadsrättsföreningar. Detta syns tydligt i att många nyproduktionsprojekt har blivit dyrare. Under coronapandemin gick priserna upp pga. höjda...
Ombyggnadsavtal
Ett ombyggnadsavtal är ett avtal som en styrelse kräver att medlemmen skriver på för att denne ska få genomföra en renovering. Ombyggnadsavtalet kan innehålla många olika villkor. Vanligt är att styrelsen kräver att medlemmen tar på sig strikt ansvar för och/eller att...