Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Tvister
Det finns två typer av företagare – de som varit inblandade i en tvist och de som inte varit inblandade i en tvist ännu. Företagare hamnar förr eller senare i någon form av tvist. Tvister kan handla nästan vad som helst. De vanligaste gäller dock någon form av avtalsbrott, t.ex. obetalda fakturor, fel i levererade varor eller icke fackmässigt utförda tjänster.
Många gånger löser parterna sina tvister genom att de sitter ner och förhandlar och hittar en överenskommelse de båda är lagom missnöjda med. Ibland sker detta med hjälp av juridiskt ombud på ena eller båda sidorna. Om en förlikning inte är möjlig behöver tvisten avgöras av domstol. Om man som företagare drar sina krav vidare till tingsrätten är det klokt att konsultera en jurist med erfarenhet av domstolsprocesser först.
Tvister i domstol
Innan en tingsrättsprocess inleds är det viktigt att se över den bevisning man åberopar till stöd för och styrkande av de påståenden ens krav är baserat på, t.ex. att ett avtal med visst avtal föreligger, att en tjänst har utförts på si eller så sätt. Tingsrättens uppdrag är att pröva om de påståenden som framförts har bevisats. Det är viktigt att förstå att domstolar inte sysslar med rättvisa, utan med bevisning. Detta gäller alla, företagare såväl som privatpersoner.
Skriftliga avtal och överenskommelser
Företagare som bedriver sin verksamhet med detta i åtanke är noga med att bekräfta muntliga överenskommelser skriftligt, sköta största delen av sin kommunikation via mail, spela in möten med sina beställare osv. De löper därigenom mindre risk att hamna i tids- och energikrävande processer eftersom de i ett tidigt stadium kan bevisa vad som är överenskommet och avtalat. Och i de fall en process i domstol skulle bli nödvändig finns det goda chanser att vinna tingsrättens bifall eftersom det blir lätt att presentera bra bevis.
Om du har hamnat i tvist, oavsett om du i tvisten är den som kräver ersättning eller den som blir krävd på pengar, är riskerna stora. Har du framställt ett krav riskerar du att inte få rätt till ersättning. Om du har blivit krävd på pengar riskerar du att få betala trots att du inte vill och tycker att du är skyldig att göra det. Om tvisten har drivits till domstol blir insatsen ännu högre i och med att förloraren betalar för båda parters ombudskostnader. Dessa kan bli lika höga, och ibland högre, än själva tvistebeloppet.
Att driva tvister utanför eller i domstol kräver kunskap om juridik och processföring. Det är inte att rekommendera för den som är expert på att bygga hus, handla med dagligvaror eller något annat produktivt förvärv.
Rättsskydd
Genom din företagsförsäkring har du antagligen rätt till rättsskydd vilket innebär att ditt försäkringsbolag täcker en större del av dina ombudskostnader. Vanligtvis uppgår självrisken till ca 10 000 kr (1/5 prisbasbelopp) jämt 20 % av överskjutande kostnader.
Befinner du dig i en tvist och behöver rådgivning? Tveka då inte att höra av dig. Ring oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.
Din beställare betalar inte – vad gör du? – Juristjouren.se
Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!
Att inte upprätta ett bodelningsavtal vid äktenskapsskillnad kan få långtgående och oväntade konsekvenser, vilket ett nyligen meddelat avgörande från Högsta domstolen (mål nr Ä 45-23) tydligt visar. I detta rättsfall behövde en person inhämta samtycke från sin tidigare make hela 35 år efter äktenskapsskillnaden för att kunna fullfölja en fastighetsöverlåtelse. Avgörandet understryker vikten av att alltid skriva ett bodelningsavtal.
Mäklares skadeståndsansvar: Vad betyder det för säljare och köpare?
När du köper eller säljer en fastighet eller bostadsrätt är en mäklare ofta en central del av processen. Men vad händer om något går fel - kan mäklaren hållas ansvarig för skador eller om det finns fel i objektet? Det korta svaret på denna fråga är: nej oftast inte. I...
Boutredningsman och skiftesman vid arvskifte: Så fungerar processen
I denna artikel beskriver vi vilken funktion en boutredningsman eller skiftesman har i samband med arvskifte samt vilka befogenheter dessa har. Vi redogör också för hur beslutsfattande fungerar i ett dödsbo och pekar ut några saker som kan vara viktiga att beakta...
Fyll i formuläret så ringer vi upp dig