Behöver du rådgivning om arvsrätt?
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Dödsbo och bouppteckning
Dödsbo och dödsbodelägare
När någon avlider bildas ett dödsbo. Dödsboet är en s.k. juridisk person som träder i den avlidnes ställe. Dödsboet företräds gemensamt av dödsbodelägarna. Dödsbodelägare är de som ärver den avlidne enligt lag samt eventuella universella testamentstagare (dvs. någon som ärver all den avlidnes kvarlåtenskap eller en viss del, t ex ¼, av kvarlåtenskapen enligt testamente).
Undersöka tillgångar och skulder m.m.
Inledningsvis behöver man söka igenom den avlidnes papper för att få fram uppgifter om den dennes ekonomi. Den mesta informationen kan man ofta få via en kontakt med den avlidnes bank. Banken kan också utfärda ett intyg över den avlidnes tillgångar på konton, värdepappersdepåer, bankfack eller liknande. Banken kan också ge information om eventuella lån den avlidne har haft. Det kan även vara bra att gå igenom vilka försäkringar som kan aktualiseras i samband med dödsfallet.
Bouppteckningens innehåll
För varje dödsbo ska en bouppteckning upprättas (förutom när det räcker med dödsboanmälan – se “Vad händer när någon dör”). Bouppteckningen är en förteckning över alla tillgångar och skulder som den avlidne hade på dödsdagen. Eftersom det vid dödsfall i många fall innebär att en bodelning ska göras ska även efterlevande makes/makas tillgångar och skulder antecknas. Var den avlidne sambo ska även sambons samboegendom finnas med i bouppteckningen.
Av bouppteckningen framgår också vilka som är dödsbodelägare. Samtliga dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen. Det är en viktig uppgift eftersom dödsbodelägarna med stöd av bouppteckningen kan företräda dödsboet i olika situationer. Till exempel så kan dödsbodelägarna skriva under ett överlåtelseavtal där dödsboet överlåter en bostadsrättslägenhet. Utan fullmakt från de andra dödsbodelägarna kan en ensam dödsbodelägare inte överlåta dödsboets egendom. Ett sådant avtal är ogiltigt.
I bouppteckningen ska, utöver det ovan nämnda, eventuell förekomst av testamente eller äktenskapsförord bifogas. Om den avlidnes make/maka redan avlidit måste bouppteckningen efter denne också ges in tillsammans med bouppteckningen efter den avlidne.
En bouppteckning ska i regel upprättas inom tre månader från dödsfallet och inom en månad därefter ges in till Skatteverket för registrering. Det finns inget krav på att någon viss person ska ha upprättat bouppteckningen. En privatperson kan man själv upprätta en bouppteckning. Vi rekommenderar dock att professionell hjälp alltid anlitas. Blankett för bouppteckningen går att finna på Skatteverkets hemsida.
Klicka på länkarna om du önskar läsa mer i ämnet:
Den administrativa sidan av döden
Vad händer med arvet om du flyttar utomlands?
Vid följdfrågor eller behov av hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.
Artiklar inom arvsrätt
Boutredningsman och skiftesman vid arvskifte: Så fungerar processen
I denna artikel beskriver vi vilken funktion en boutredningsman eller skiftesman har i samband med arvskifte samt vilka befogenheter dessa har. Vi redogör också för hur beslutsfattande fungerar i ett dödsbo och pekar ut några saker som kan vara viktiga att beakta...
Vad händer när det inte finns ett testamente?
Vad kan den som lever i ett äktenskap eller samboförhållande göra för att i ett arvsrättsligt perspektiv säkerställa att det blir som denne önskar när han eller hon går bort? Denna fråga är givetvis svår att besvara på ett uttömmande och generellt sätt. Det finns dock...
Gåvor till bröstarvingar och det förstärkta laglottsskyddet
Hantering av gåvor till bröstarvingar och det förstärkta laglottsskyddet Gåvor som riskerar att inkräkta på en bröstarvinges absoluta rätt till arv, så kallade laglottskränkningar, är ett ämne som rör upp starka känslor. Både före och efter det att gåvogivaren har...
Fyll i formuläret så ringer vi upp dig