Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Tidsbegränsade anställningar

Tidsbegränsade anställningar stadgas i lagen om anställningsskydd (LAS). De finns fyra typer av tillåtna tidsbegränsade anställningar:
- särskild visstidsanställning,
- säsongsarbete,
- vikariat,
- när arbetstagaren har fyllt 68 år.
En tidsbegränsad anställning upphör vid anställningstidens utgång och någon uppsägningstid föreligger inte i huvudsak. Har arbetet pågått i normalfall mer än tolv månader ska arbetsgivaren minst en månad innan anställningstidens utgång lämna besked om att anställningsförhållandet inte kommer att förlängas. I några fall måste arbetsgivaren underrätta den anställda om att anställningen kommer upphöra. Missar arbetsgivaren tidsfristen innebär det inte per automatik att anställningen består, dock kan skadestånd yrkas.
Står det i ditt anställningsavtal att din anställning löper fr.o.m. datum t.o.m. ett visst datum är anställningen inte uppsägningsbar av någondera part, men om det framgår av ditt anställningsavtal att din anställning löper tillsvidare fr.o.m. ett visst datum dock längst t.o.m. XX-datum är den uppsägningsbar. Det krävs att arbetsgivaren har saklig grund för uppsägning av den tidsbegränsade anställningen trots en sådan avtalsklausul om uppsägningstid. I vissa fall har det godkänts att parterna avtalat om att uppsägning av anställningen kan ske utan saklig grund. Detta har då reglerats i kollektivavtal och i viss kvalificerad branschpraxis eller i det enskilda anställningsavtalet.
Har parterna inte träffat avtal om möjligheterna att avbryta en tidsbegränsad anställning i förtid är möjligheterna begränsade. Ett anställningsavtal om tidsbegränsad anställning kan emellertid upphöra om arbetstagaren grovt misskött sig eller om arbetsgivaren väsentligen har åsidosatt sina åligganden mot arbetstagaren. Att inte betala ut lön skulle kunna utgöra en grund för arbetstagaren att säga upp anställningen i förtid.
Klicka på länkarna nedan om du önskar läsa mer i ämnet:
Hur bör man agera om man känner sig utsatt för mobbing på arbetsplatsen?
Omplacering på arbetsplatsen
Vid följdfrågor eller behov av hjälp är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.
Artiklar inom arbetsrätt
Nyheter i LAS
Från och med den 1 oktober 2022 gäller ett flertal förändringar i LAS Vissa av dessa förändringar är mer ingripande än andra. Om förändringarna är till det bättre råder det delade meningar om och åsikterna varierar sannolikt mellan vem du frågar (arbetstagare eller...
Varningar i samband med uppsägning
En vanlig missuppfattning är föreställningen att ett visst antal ”varningar” till en arbetstagare från arbetsgivaren automatiskt medför saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl. En helhetsbedömning måste göras i varje enskilt fall och arbetsgivaren har bevisbördan för vad denne gör gällande
Säga upp anställd pga. personliga skäl
Som arbetsrättsjurist möter jag ofta klienter som i egenskap av arbetsgivare avser att säga upp en anställd pga. personliga förhållanden.