Bodelning mellan sambos

Bodelning mellan sambos

I samband med att ett samboförhållande tar slut ska man, på begäran av den ena sambon, göra en bodelning mellan dem. En begäran om bodelning skall man göra senast inom ett år från det att samboskapet upphör.

Vad ingår i en bodelning mellan sambos?

Vad som ingår i en bodelning mellan sambos är långt mer begränsat i förhållande till vad som gäller för gifta par.

I bodelning mellan sambos ingår s.k. samboegendom. Det är parternas gemensamma bohag och bostad, under förutsättning att den införskaffats för gemensam användning. Egendomen kan tillhöra och vara förvärvad av bara en av parterna men ändå vara kategoriserad som samboegendom. Bostaden kan vara en bostadsrättslägenhet, ägarlägenhet, fastighet (villa, småhus) eller hyresrättslägenhet. Det relevanta är att det rör sig om sambornas permanentbostad.

Med bohag avser man sådant som är lös egendom och är införskaffat för det gemensamma hemmet. Exempel på bohag är möbler, hushållsmaskiner, prydnadssaker och hemelektronik. Det finns dock ett undantag för sådan egendom som är införskaffad huvudsakligen för någon av parternas fritidsändamål. Till exempel sportutrustning eller annan egendom som är införskaffad och huvudsakligen ämnad att för en part i samboförhållandet utanför hemmet. Detta även om man råkar förvara utrustningen i sovrummet.

När tillkommer och upphör ett samboförhållande?

I allmänhet är det svårare att bevisa ett samboförhållande. Detta på grund av att det inte finns någon myndighetsregistrering som vid ett äktenskap. Parterna skriver inte på att avtal där de intygar att det lever i ett samboförhållande utan denna status tillkommer formlöst. Därför får de faktiska omständigheterna visa huruvida ett samboförhållande tillkommit eller upphört. Vad som utgör ett samboförhållande är enligt 1 § sambolagen:

”… två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.”

Ett samboförhållande upphör de flesta gånger genom en av följande omständigheter. Om samborna eller någon av dem ingår äktenskap, om samborna flyttar isär eller om någon av dem avlider. Möjligheten att påkalla bodelning varierar dock mellan dessa olika omständigheter.

Vid separation eller giftermål

Om någon av parterna flyttar permanent eller gifter sig med någon annan anser man att samboförhållandet har upphört. Vid påkallande av en parterna ska då en bodelning mellan sambos ske. Som vi beskriver ovan ska en sådan begäran framställas inom ett år från det att samboförhållandet upphört. Om samboparet gifter sig med varandra så ersätter äktenskapsbalkens regler sambolagens regler.

Vid dödsfall

Om någon i ett samboförhållande går bort så har endast den efterlevande sambon rätt att påkalla bodelning. Vid en situation där den efterlevande sambon äger mer eller all samboegendom än den som avlidit kan alltså en bodelning komma till stånd endast om efterlevande begär det. Påkallande av bodelning vid dödsfall ska ske senast vid bouppteckningsförrättning efter den avlidne.

Hur går en bodelning mellan sambos till?

Enligt huvudregeln så har parterna rätt till likadelning av vad som utgör samboegendom. Ett första steg är att göra en inventering av vad som ingår. Värdet av parternas samboegendom adderar man sedan och i slutänden ska vardera parten få ett lika stort värde på sin lott.

Det kan man lösa genom att skifta egendom mellan parterna i lottläggningen eller att den part som äger mer samboegendom kompenserar den andre med pengar. Innan man fastslår hur mycket vardera part bidrar med i bodelningen får denne avräkna de skulder den sambon har när samboförhållandet upphör. Skulder som man kan avräkna är som huvudregel endast sådana som har särskild förmånsrätt (ex. bolån med säkerhet i bostaden) eller på annat sätt är hänförliga till samboegendomen. Vad gäller värdering av samboegendomen utgår man generellt från ett marknadsvärde som är gällande vi bodelningstillfället. Det står dock parterna fritt att komma överens på annat sätt. Överenskommelsen ska ske skriftligt i ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet ska båda parterna sedan signera.

Vem får bostaden?

Bostaden behandlar man enligt en egen regel i sambolagen med betydelsen att den som har störst behov av bostaden ska få den på sin lott i bodelningen.

För att ett övertagande av en bostad som har ett ekonomiskt värde (bostadsrätt, fastighet) är en förutsättning att den övertagande parten kan ta över åvilande lån samt kompensera den andra sambon. I övrigt får inte ett övertagande vara oskäligt mot den andre parten.

Om den parten som får bostaden på sin lott får ett större värde än denne har rätt till enligt andelsberäkningen så ska denne kompensera den andra parten. Vid värdering av bostaden så räknar man med en s.k latent reavinstskatt. Detta betyder att man gör ett fiktivt avdrag på bostadens värde likt att de skulle ske en riktig försäljning. Även avdrag för försäljningskostnader sker enligt samma princip. Rör det sig om en hyresrätt har inte den ett ekonomiskt värde men bedömning gällande övertagande följer samma regler som ovan.

Enligt en undantagsregel finns en särskild övertaganderätt av bostad som man kan tillämpa på bostäder som inte är samboegendom. Denna regel omfattar dock inte fastigheter och är endast tillämplig om det anses skäligt mot den som är innehavare av bostaden. Om parterna inte har gemensamma barn krävs synnerliga skäl för ett sådant övertagande, vilket betyder nästan aldrig. Om en sambo övertar bostaden enligt denna regel ska den andra sambon få ersättning för bostadens eventuella ekonomiska värde

Samboavtal

Ett sambopar eller ett par som ska flytta ihop kan själva välja att sambolagens regler mer eller mindre inte ska gälla i deras förhållande. Detta genom att upprätta ett samboavtal. Läs mer här: Samboavtal – Juristjouren.se

Se länkarna nedan om du önskar läsa mer i ämnet:

Samboavtal

Sambolagens regler

Bodelningsavtal

Uppsägning av hyresrätt vid samboseparation

Konsten att undvika konflikter vid en separation

Familjerätt – Juristjouren.se

Har du fler frågor om bodelning mellan sambos? Då är du varmt välkommen att ringa oss på Juristjouren för kostnadsfri rådgivning på 0771-333 444. Du når oss vardagar mellan 8-17.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR

 

 

 

 

Vårdnad

Vårdnad

Vad det innebär det att vara vårdnadshavare till ett barn

Vårdnaden om ett barn är ett omfattande juridiskt och praktiskt ansvar som innefattar både den dagliga omsorgen samt beslutsfattande gällande ingripande angelägenheter som rör barnet. Detta innebär att vårdnadshavaren har ansvar för att tillgodose barnets behov av trygghet, omvårdnad, utbildning och en god fostran. Vårdnaden sträcker sig över alla aspekter av barnets liv, från vardagliga beslut till långsiktiga avgöranden som påverkar barnets framtid. 

 

Vårdnadshavarens beslutsfattande

”Barnets bästa ska vara avgörande för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge. ” så lyder 6 kap. 2 a § föräldrabalken. Denna bestämmelse omfattar alla beslut som fattas avseende barnet. I det lilla och det stora. Det är barnets behov och rättigheter som ska stå i fokus – inte föräldrarnas.

Vårdnadshavarna har beslutanderätt i angelägenheter som rör barnets liv, exempelvis:

  • Val av skola och förskola
  • Ansökan om pass
  • Beslut om sjukvård
  • Flytt och ändring av folkbokföringsadress

Vårdnadshavarna har också insynsrätt i barnets liv, exempelvis genom rätt att ta del av information från skola, förskola och sjukvård. Finns det två vårdnadshavare så krävs samtycke av båda vårdnadshavarna för beslut av ingripande karaktär. (Läs mer om ansvarsfördelning mellan boende- och umgängesförälder)

Vårdnadshavarna är också förmyndare för sitt omyndiga barn. Vid gemensam vårdnad är båda vårdnadshavarna förmyndare. Förmyndarskapet innebär att tillvarata barnets intressen i ekonomiska och juridiska angelägenheter, då ett omyndigt barn som utgångspunkt saknar rättshandlingsförmåga. För vissa dispositioner krävs samtycket från överförmyndaren i barnets hemkommun. Detta gäller exempelvis om barnet ska förvärva eller överlåta en fastighet. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.

Vidare har vårdnadshavare en plikt att utöva tillsyn och se till nödvändig uppsikt finns över barnet. I vilken grad tillsyn och uppsikt krävs och vilka åtgärder som anses nödvändiga bedöms individuellt utifrån barnets ålder och mognadsgrad, utveckling och övriga omständigheter.

Vilken lagstiftning reglerar vårdnaden av ett barn?

Föräldrabalken (FB), främst kapitel 6, är den centrala lagen som reglerar vårdnad, boende och umgänge i Sverige. Den beskriver föräldrarnas ansvar, barnets rättigheter och vad som gäller i frågor om vårdnadstvister.

FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är en del av svensk lag, utgör en viktig grund för rättigheter som rör barn. Konventionen fastställer bland annat att alla beslut ska utgå från barnets bästa och att barn har rätt till skydd, omsorg och att uttrycka sina åsikter.

Så blir man vårdnadshavare

  • Gifta föräldrar: Båda blir automatiskt vårdnadshavare vid barnets födsel.
  • Sambor, särbor, separerade föräldrar, eller andra föräldrakonstellationer: Föräldrarna måste bekräfta faderskapet hos socialtjänsten och underteckna en handling om gemensam vårdnad. Om detta inte sker har mamman ensam vårdnad.

Utgångspunkten i svensk lag är att gemensam vårdnad är bäst för barnet.

När kan ensam vårdnad aktuellt?

Om samarbetet mellan föräldrarna är mycket konfliktfyllt eller om en av föräldrarna anses olämplig kan domstolen besluta om ensam vårdnad. Detta kan bli aktuellt vid:

  • Olämplighet: Om en förälder avsevärt brister i sitt ansvar och det medför risk att barnet kan fara illa så kan domstolen bedöma att det är i enlighet med barnets bästa att den andra föräldern tilldelas ensam vårdnad.
  • Samarbetssvårigheter: Vid allvarliga samarbetssvårigheter mellan vårdnadshavarna  där det bedöms att barnet påverkas negativt kan i vissa fall domstolen besluta att det saknas förutsättningar för gemensam vårdnad. Om det endast är en av parternas som ligger till grund till samarbetsproblemen så tilldelas i regel denne ensam vårdnaden. Brister bägge i samarbetsförmåga får en helhetsbedömning göras över vilken lösning som är bäst för barnet. Barnets viljaa ska beaktas 

Vid bedömningen av om föräldrarna ska ha gemensam vårdnad eller om en av dem ska ha ensam vårdnad ska rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet.

Vid en framåtsyftande bedömning ansågs föräldrarna ha en liten förmåga att lösa frågor som rör barnen, utan att det påverkar barnen på ett negativt sätt. Hovrätten bedömde därför att det saknades förutsättningar för gemensam vårdnad.

I vårdnadsfrågor är som nämnts ovan barnets bästa den avgörande faktorn. Domstolen bedömer varje situation individuellt och fattar beslut genom en helhetsbedömning. Familjemål som rör vårdnad, boende och umgänge tillhör måltypen indispositivt tvistemål. Detta innebär att domstolen i dessa mål har ansvar att göra en självständig bedömning i enlighet med barnets bästa. Domstolen har också möjlighet att själv begära utredning i målet, exempelvis att en vårdnadsutredning eller en s.k. snabbupplysning av socialtjänsten i barnets hemkommun. Parterna kan inte heller fritt nå en förlikning i denna måltyp då det finns ett allmänintresse i att utfallet bedöms vara till, just det, barnets bästa. Samförståndslösningar accepteras dock i regel av domstolen.

Läs vår guide om hur en vårdnadstvist går till

Om båda vårdnadshavarna ändra är eniga om att ändra vårdnaden, så kan detta uppnås genom att de upprättar ett skriftligt avtal som reglerar ändringen av vårdnaden. Bedömer socialnämnden i barnets hemkommun att förändringen är förenlig med bästa så godkänns avtalet. Även tingsrätten kan meddela dom om ensam vårdnad om parterna är överens och detta anses vara i enlighet med barnets bästa. Ett sådant yrkande kan ex. göras i samband med ansökan om äktenskapsskillnad.

När bör du söka juridisk rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge?

Det är i regel bra att ta rådgivning i ett tidigt skede om du är orolig för ditt barn på grund av olämplighet eller samarbetssvårigheter hos den andre vårdnadshavaren. Ta kontakt med en familjejurist med erfarenhet av vårdnadsmål för att klargöra hur du bör agera. Du kan också söka dig till kommunens familjerätt för att boka in samarbetssamtal med den andre föräldern/vårdnadshavaren. Samarbetssamtal sker dock på frivillig basis.

Du är alltid välkommen att ringa Juristjouren0771-333 444 för inledande rådgivning och möjlighet att hitta specialiserad hjälp i din situation. Vi nås 8-17 på vardagar.

Läs mer:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?

Om man blir utsatt för umgängessabotage - Juristjouren

Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess

Obligatoriskt informationssamtal inför en vårdnadstvist

 

Vårdnadshavarna har beslutanderätt i angelägenheter som rör barnets liv, exempelvis:

  • Val av skola och förskola
  • Ansökan om pass
  • Beslut om sjukvård
  • Flytt och ändring av folkbokföringsadress

Vårdnadshavarna har också insynsrätt i barnets liv, exempelvis genom rätt att ta del av information från skola, förskola och sjukvård. Det är dock viktigt att betona att vårdnadsansvaret handlar mer om skyldigheter än om rättigheter. Det är barnets behov och rättigheter som ska stå i fokus – inte föräldrarnas. Finns det två vårdnadshavare så krävs samtycke av båda vårdnadshavarna för beslut av ingripande karaktär. (Läs mer om ansvarsfördelning mellan boende- och umgängesförälder)

Vårdnadshavarna är också förmyndare för sitt omyndiga barn. Vid gemensam vårdnad är båda vårdnadshavarna förmyndare. Förmyndarskapet innebär att tillvarata barnets intressen i ekonomiska och juridiska angelägenheter, då ett omyndigt barn som utgångspunkt saknar rättshandlingsförmåga. För vissa dispositioner krävs samtycket från överförmyndaren i barnets hemkommun. Detta gäller exempelvis om barnet ska förvärva eller överlåta en fastighet. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.

Vad säger lagen om vårdnad av barn?

Vårdnad av barn handlar om det juridiska ansvaret för ett barns personliga förhållanden. En vårdnadshavare har ansvar för att tillgodose barnets behov av trygghet, omsorg, omvårdnad och en god fostran. Vårdnaden innefattar också rätt att fatta beslut som rör barnets liv, såsom skolgång, sjukvård och pass, samt skyldigheten att skydda barnet från skada.

En viktig del av vårdnadsansvaret är att respektera barnets rättigheter och behov. Beslut som rör barnet ska alltid tas utifrån principen om barnets bästa, där barnets välmående och säkerhet står i centrum.

Att vara vårdnadshavare innefattar ansvar för den dagliga omsorgen av barnet. Det innebär att säkerställa barnets fysiska och emotionella välbefinnande. I detta ingår att ge barnet mat och kläder samt att skapa en trygg och stabil hemmiljö. Här ingår även att se till att barnet får tillräcklig sömn, hygien och regelbunden sjukvård. Daglig omsorg innebär också att stötta barnet i dess utveckling genom att uppmuntra till lek, lärande och sociala aktiviteter. Som vårdnadshavare har man också ansvar för att barnet får en fungerande skolgång och den hjälp och det stöd som behövs för att barnet ska kunna klara sina studier.

Vilken lagstiftning reglerar vårdnaden av ett barn?

Föräldrabalken (FB), främst kapitel 6, är den centrala lagen som reglerar vårdnad, boende och umgänge i Sverige. Den beskriver föräldrarnas ansvar, barnets rättigheter och vad som gäller i frågor om vårdnadstvister.

FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är en del av svensk lag, utgör en viktig grund för rättigheter som rör barn. Konventionen fastställer bland annat att alla beslut ska utgå från barnets bästa och att barn har rätt till skydd, omsorg och att uttrycka sina åsikter.

Så blir man vårdnadshavare

  • Gifta föräldrar: Båda blir automatiskt vårdnadshavare vid barnets födsel.
  • Sambor, särbor, separerade föräldrar, eller andra föräldrakonstellationer: Föräldrarna måste bekräfta faderskapet hos socialtjänsten och underteckna en handling om gemensam vårdnad. Om detta inte sker har mamman ensam vårdnad.

Utgångspunkten i svensk lag är att gemensam vårdnad är bäst för barnet.

När kan ensam vårdnad aktuellt?

Om samarbetet mellan föräldrarna är mycket konfliktfyllt eller om en av föräldrarna anses olämplig kan domstolen besluta om ensam vårdnad. Detta kan bli aktuellt vid:

  • Allvarliga samarbetssvårigheter som påverkar barnets välmående.
  • Olämplighet. Om en förälder avsevärt brister i sitt ansvar och det går ut över barnet.

I vårdnadsfrågor är barnets bästa den avgörande faktorn. Domstolen bedömer varje situation individuellt och fattar beslut genom en helhetsbedömning. Familjemål som rör vårdnad, boende och umgänge tillhör måltypen indispositivt tvistemål. Detta innebär att domstolen i dessa mål har ansvar att göra en självständig bedömning i enlighet med barnets bästa. Domstolen har också möjlighet att själv begära utredning i målet, exempelvis att en vårdnadsutredning genomförs av socialtjänsten i barnets hemkommun. Parterna kan inte heller fritt nå en förlikning då det finns ett allmänintresse i att utfallet bedöms vara till, just det, barnets bästa. Samförståndslösningar accepteras dock i regel av domstolen.

Läs vår guide om hur en vårdnadstvist går till

När bör du söka juridisk rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge?

I regel är det bra att ta rådgivning i ett tidigt skede om du är orolig för ditt barn på grund av olämplighet eller samarbetssvårigheter hos den andre vårdnadshavaren. Ta kontakt med en familjejurist med erfarenhet av vårdnadsmål för att klargöra hur du bör agera. Du kan också söka dig till kommunens familjerätt för att boka in samarbetssamtal med den andre föräldern/vårdnadshavaren. Samarbetssamtal sker dock på frivillig basis.

Du är alltid välkommen att ringa Juristjouren0771-333 444 för inledande rådgivning och möjlighet att hitta specialiserad hjälp i din situation. Vi nås 8-17 på vardagar.

Läs mer:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?

Om man blir utsatt för umgängessabotage - Juristjouren

Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess

Obligatoriskt informationssamtal inför en vårdnadstvist