Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Juridiska frågor och svar

Här har vi samlat flera av de vanligaste frågorna och svaren inom de juridiska områden som vi jobbar med. Om du inte hittar svaret på just din fråga eller har ytterligare frågor om ditt ärende är du välkommen att ringa vår rådgivning på 0771-333 444 för kostnadsfri rådgivning.

Vad är ett särkullbarn?

Särkullbarn är de barn till någon av makarna som har en annan förälder än maken/makan.

Vad betyder bohag?

Med bohag avses inventarier i hemmet eller lösöre såsom TV, möbler, verktyg m.m.

Jag och min make har upprättat ett äktenskapsförord som vi förvarar hemma i kassaskåpet. Räcker det?

Nej, för att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det registreras i skatteverkets äktenskapsregister

Vad kostar det att ansöka om skilsmässa?

En ansökan om äktenskapsskillnad kostar 900kr.

Vem står för kostnaderna i en bodelningsförrättning?

Parterna har ett solidariskt ansvar för bodelningsförrättarens arvode.

Jag och min ex-make kommer inte överens om bodelningen. Hur går jag vidare?

Ett första alternativ kan vara att du skaffar dig ett juridiskt ombud som tar över dialogen med den andre parten eller dennes ombud för att på så sätt nå ett avtal Möjlighet finns också att vända sig till tingsrätten och ansöka om en bodelningsförrättare som får i uppdrag att lösa bodelningen.

Måste båda parter skicka in en fullföljd på skilsmässa efter betänketiden?

Det räcker att en part vill skiljas för att fullföljden ska gå igenom och skilsmässan verkställas.

I vilka fall är det aktuellt med betänketid på skilsmässan?

I det fall det finns barn under 16 år i hemmet (undantag kan göras om makarna bott särskilda minst 2år och kan påvisa särlevnadsintyg) och i det fall parterna inte är överens om att skiljas så blir det en automatisk betänketid på 6 månader.

Är jag underhållsskyldig för min make/maka?

Enligt äktenskapsbalken har man ett solidariskt ansvar att hjälp varandra efter bästa förmåga. Det innebär exempelvis att man förväntas bidra ekonomiskt till den andre partens överlevnad om så krävs och ekonomiskt utrymme finns.

Vi ska skiljas men kommer inte överens om vem som ska bo kvar i bostaden. Hur löser vi det?

Om ni inte kommer överens om vem som ska bo kvar och vem som ska flytta kan ni vända er till tingsrätten med en kvarsittningsprövning. Den parten som brukar kunna påvisa starkast skäl(störst behov) för kvarsittning är i regel den part som brukar få kvarsittning. Ett sådant starkt skäl kan exempelvis vara om man är den som ska ha barnen boende hos sig.

Vad ingår i en bodelning?

I princip alla tillgångar(undantaget allmän pension och tjänstepension) och skulder ingår i en bodelningsuträkning. I vissa fall finns det även enskild egendom reglerad(i äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente) och det undantas också bodelningen. Exempel på värdet av tillgångar som ingår i bodelningen är bankkonton, aktier, bostadsrätt, fastighet, bil/båt/motorcykel, arv m.m. Exempel på skulder som ingår kan vara skatteskulder, privata lån, banklån CSN lån m.m.

Hur lång tid efter skilsmässan kan jag väcka talan om bodelning?

Det finns i princip ingen lagstadgad preskriptionstid för att begära en bodelning även om det potentiellt skulle kunna bedömas som man är för sent ute i det enskilda fallet beroende på kringliggande omständigheter.

Vad har jag rätt till i en bodelning?

Giftorätten innebär en rätt att begära en viss del av värdet av den andre partens överskott på tillgångar vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Under det första 5åren(ev tidigare samboskap inräknat) får man rätt till 10% per påbörjat år tillsammans. Dvs om ni varit gifta (sambotid räknas också in) 0-1år kan man begära 10% i varandras ev. överskott i en bodelning, 1-2 20& osv ända fram till det femte året är påbörjat. Från det och därefter är giftorätten 50%.

Hur kan en hyresgäst göra gällande sitt besittningsskydd?

Hyresgäst som sagts upp behöver bara bestrida uppsägningen och informera hyresvärden om att hen anser sig ha besittningsrätt till lägenheten. Det är då upp till hyresvärden att ge in en ansökan till hyresnämnden.

Vad innebär hyresgästens besittningsskydd?

Hyresgäster har i regel besittningsskydd, dvs. en rätt att få sitt hyresavtal förlängt trots att hyresvärden sagt upp det. En hyresvärd behöver en besittningsskyddsbrytande grund för att kunna tvinga hyresgästen att flytta. En sådan grund kan vara att hyresgästen inte betalar hyran, att hyresgästen hyrt ut lägenheten i andra hand, att huset ska rivas eller byggas om. Alla besittningsskyddsbrytande grunder framgår av lag.

Kan en hyresgäst få tillbaka överhyra?

Hyresnämnden kan, på ansökan av hyresgästen, besluta att hyresvärden ska betala tillbaka det han eller hon har tagit emot utöver skäligt belopp tillsammans med ränta för en period om två år före dagen för ansökan.

Hur hög hyra får jag ta ut?

Hyran för en hyreslägenhet som hyrs ut i andra hand får inte överstiga den hyra som hyresvärden själv betalar, med tillägg för möbler, utrustning (ca 15 % av hyran) och andra nyttigheter (tillägg motsvarande kostnaden).

Gällande en bostadsrättslägenhet får hyran motsvara din avgift, kostnad för lån, el, bredband vatten, ev. möbler.

När får jag hyra ut min lägenhet i andra hand?

En hyresrätt får hyras ut i andra hand om och endast när hyresvärden har gett sitt godkännande. Detsamma gäller bostadsrättslägenheter, men då krävs styrelsens godkännande. Om hyresvärden/styrelsen inte ger tillstånd till andrahandsupplåtelsen kan en ansökan göras till hyresnämnden.

Hyresrätt

Hyresnämnden lämnar tillstånd till en ansökan om hyresgästen har beaktansvärda skäl för upplåtelsen på grund av särskilda familjeförhållanden, ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller därmed jämförbara förhållanden, hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke, och hyran, när det gäller en bostadslägenhet, inte överstiger skälig hyra.

Bostadsrätt 

Hyresnämnden lämnar tillstånd, om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.

Vad är en andrahandsupplåtelse?

En hyresgäst som låter någon annan nyttja sin lägenhet i dess helhet och självständigt har gjort en andrahandsupplåtelse (en s.k. total sublokation). Om hyresgästen har en inneboende som endast nyttjar del av lägenheten är det inte en andrahandsupplåtelse (en s.k. partiell sublokation).

Vad är undersökningsplikt?

En fastighetsköpare förväntas undersöka fastigheten innan köpet. Alla brister som köparen vid genomförandet av en besiktning upptäckte, eller borde ha upptäckt om en noggrann besiktning hade gjorts, får köparen ansvara för.

Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!

Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!

Att inte upprätta ett bodelningsavtal vid äktenskapsskillnad kan få långtgående och oväntade konsekvenser, vilket ett nyligen meddelat avgörande från Högsta domstolen (mål nr Ä 45-23) tydligt visar. I detta rättsfall behövde en person inhämta samtycke från sin tidigare make hela 35 år efter äktenskapsskillnaden för att kunna fullfölja en fastighetsöverlåtelse. Avgörandet understryker vikten av att alltid skriva ett bodelningsavtal.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR

 

 

 

 

Vårdnad

Vårdnad

Vad det innebär det att vara vårdnadshavare till ett barn

Vårdnaden om ett barn är ett omfattande juridiskt och praktiskt ansvar som innefattar både den dagliga omsorgen samt beslutsfattande gällande ingripande angelägenheter som rör barnet. Detta innebär att vårdnadshavaren har ansvar för att tillgodose barnets behov av trygghet, omvårdnad, utbildning och en god fostran. Vårdnaden sträcker sig över alla aspekter av barnets liv, från vardagliga beslut till långsiktiga avgöranden som påverkar barnets framtid. 

 

Vårdnadshavarens beslutsfattande

”Barnets bästa ska vara avgörande för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge. ” så lyder 6 kap. 2 a § föräldrabalken. Denna bestämmelse omfattar alla beslut som fattas avseende barnet. I det lilla och det stora. Det är barnets behov och rättigheter som ska stå i fokus – inte föräldrarnas.

Vårdnadshavarna har beslutanderätt i angelägenheter som rör barnets liv, exempelvis:

  • Val av skola och förskola
  • Ansökan om pass
  • Beslut om sjukvård
  • Flytt och ändring av folkbokföringsadress

Vårdnadshavarna har också insynsrätt i barnets liv, exempelvis genom rätt att ta del av information från skola, förskola och sjukvård. Finns det två vårdnadshavare så krävs samtycke av båda vårdnadshavarna för beslut av ingripande karaktär. (Läs mer om ansvarsfördelning mellan boende- och umgängesförälder)

Vårdnadshavarna är också förmyndare för sitt omyndiga barn. Vid gemensam vårdnad är båda vårdnadshavarna förmyndare. Förmyndarskapet innebär att tillvarata barnets intressen i ekonomiska och juridiska angelägenheter, då ett omyndigt barn som utgångspunkt saknar rättshandlingsförmåga. För vissa dispositioner krävs samtycket från överförmyndaren i barnets hemkommun. Detta gäller exempelvis om barnet ska förvärva eller överlåta en fastighet. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.

Vidare har vårdnadshavare en plikt att utöva tillsyn och se till nödvändig uppsikt finns över barnet. I vilken grad tillsyn och uppsikt krävs och vilka åtgärder som anses nödvändiga bedöms individuellt utifrån barnets ålder och mognadsgrad, utveckling och övriga omständigheter.

Vilken lagstiftning reglerar vårdnaden av ett barn?

Föräldrabalken (FB), främst kapitel 6, är den centrala lagen som reglerar vårdnad, boende och umgänge i Sverige. Den beskriver föräldrarnas ansvar, barnets rättigheter och vad som gäller i frågor om vårdnadstvister.

FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är en del av svensk lag, utgör en viktig grund för rättigheter som rör barn. Konventionen fastställer bland annat att alla beslut ska utgå från barnets bästa och att barn har rätt till skydd, omsorg och att uttrycka sina åsikter.

Så blir man vårdnadshavare

  • Gifta föräldrar: Båda blir automatiskt vårdnadshavare vid barnets födsel.
  • Sambor, särbor, separerade föräldrar, eller andra föräldrakonstellationer: Föräldrarna måste bekräfta faderskapet hos socialtjänsten och underteckna en handling om gemensam vårdnad. Om detta inte sker har mamman ensam vårdnad.

Utgångspunkten i svensk lag är att gemensam vårdnad är bäst för barnet.

När kan ensam vårdnad aktuellt?

Om samarbetet mellan föräldrarna är mycket konfliktfyllt eller om en av föräldrarna anses olämplig kan domstolen besluta om ensam vårdnad. Detta kan bli aktuellt vid:

  • Olämplighet: Om en förälder avsevärt brister i sitt ansvar och det medför risk att barnet kan fara illa så kan domstolen bedöma att det är i enlighet med barnets bästa att den andra föräldern tilldelas ensam vårdnad.
  • Samarbetssvårigheter: Vid allvarliga samarbetssvårigheter mellan vårdnadshavarna  där det bedöms att barnet påverkas negativt kan i vissa fall domstolen besluta att det saknas förutsättningar för gemensam vårdnad. Om det endast är en av parternas som ligger till grund till samarbetsproblemen så tilldelas i regel denne ensam vårdnaden. Brister bägge i samarbetsförmåga får en helhetsbedömning göras över vilken lösning som är bäst för barnet. Barnets viljaa ska beaktas 

Vid bedömningen av om föräldrarna ska ha gemensam vårdnad eller om en av dem ska ha ensam vårdnad ska rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet.

Vid en framåtsyftande bedömning ansågs föräldrarna ha en liten förmåga att lösa frågor som rör barnen, utan att det påverkar barnen på ett negativt sätt. Hovrätten bedömde därför att det saknades förutsättningar för gemensam vårdnad.

I vårdnadsfrågor är som nämnts ovan barnets bästa den avgörande faktorn. Domstolen bedömer varje situation individuellt och fattar beslut genom en helhetsbedömning. Familjemål som rör vårdnad, boende och umgänge tillhör måltypen indispositivt tvistemål. Detta innebär att domstolen i dessa mål har ansvar att göra en självständig bedömning i enlighet med barnets bästa. Domstolen har också möjlighet att själv begära utredning i målet, exempelvis att en vårdnadsutredning eller en s.k. snabbupplysning av socialtjänsten i barnets hemkommun. Parterna kan inte heller fritt nå en förlikning i denna måltyp då det finns ett allmänintresse i att utfallet bedöms vara till, just det, barnets bästa. Samförståndslösningar accepteras dock i regel av domstolen.

Läs vår guide om hur en vårdnadstvist går till

Om båda vårdnadshavarna ändra är eniga om att ändra vårdnaden, så kan detta uppnås genom att de upprättar ett skriftligt avtal som reglerar ändringen av vårdnaden. Bedömer socialnämnden i barnets hemkommun att förändringen är förenlig med bästa så godkänns avtalet. Även tingsrätten kan meddela dom om ensam vårdnad om parterna är överens och detta anses vara i enlighet med barnets bästa. Ett sådant yrkande kan ex. göras i samband med ansökan om äktenskapsskillnad.

När bör du söka juridisk rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge?

Det är i regel bra att ta rådgivning i ett tidigt skede om du är orolig för ditt barn på grund av olämplighet eller samarbetssvårigheter hos den andre vårdnadshavaren. Ta kontakt med en familjejurist med erfarenhet av vårdnadsmål för att klargöra hur du bör agera. Du kan också söka dig till kommunens familjerätt för att boka in samarbetssamtal med den andre föräldern/vårdnadshavaren. Samarbetssamtal sker dock på frivillig basis.

Du är alltid välkommen att ringa Juristjouren0771-333 444 för inledande rådgivning och möjlighet att hitta specialiserad hjälp i din situation. Vi nås 8-17 på vardagar.

Läs mer:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?

Om man blir utsatt för umgängessabotage - Juristjouren

Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess

Obligatoriskt informationssamtal inför en vårdnadstvist

 

Vårdnadshavarna har beslutanderätt i angelägenheter som rör barnets liv, exempelvis:

  • Val av skola och förskola
  • Ansökan om pass
  • Beslut om sjukvård
  • Flytt och ändring av folkbokföringsadress

Vårdnadshavarna har också insynsrätt i barnets liv, exempelvis genom rätt att ta del av information från skola, förskola och sjukvård. Det är dock viktigt att betona att vårdnadsansvaret handlar mer om skyldigheter än om rättigheter. Det är barnets behov och rättigheter som ska stå i fokus – inte föräldrarnas. Finns det två vårdnadshavare så krävs samtycke av båda vårdnadshavarna för beslut av ingripande karaktär. (Läs mer om ansvarsfördelning mellan boende- och umgängesförälder)

Vårdnadshavarna är också förmyndare för sitt omyndiga barn. Vid gemensam vårdnad är båda vårdnadshavarna förmyndare. Förmyndarskapet innebär att tillvarata barnets intressen i ekonomiska och juridiska angelägenheter, då ett omyndigt barn som utgångspunkt saknar rättshandlingsförmåga. För vissa dispositioner krävs samtycket från överförmyndaren i barnets hemkommun. Detta gäller exempelvis om barnet ska förvärva eller överlåta en fastighet. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.

Vad säger lagen om vårdnad av barn?

Vårdnad av barn handlar om det juridiska ansvaret för ett barns personliga förhållanden. En vårdnadshavare har ansvar för att tillgodose barnets behov av trygghet, omsorg, omvårdnad och en god fostran. Vårdnaden innefattar också rätt att fatta beslut som rör barnets liv, såsom skolgång, sjukvård och pass, samt skyldigheten att skydda barnet från skada.

En viktig del av vårdnadsansvaret är att respektera barnets rättigheter och behov. Beslut som rör barnet ska alltid tas utifrån principen om barnets bästa, där barnets välmående och säkerhet står i centrum.

Att vara vårdnadshavare innefattar ansvar för den dagliga omsorgen av barnet. Det innebär att säkerställa barnets fysiska och emotionella välbefinnande. I detta ingår att ge barnet mat och kläder samt att skapa en trygg och stabil hemmiljö. Här ingår även att se till att barnet får tillräcklig sömn, hygien och regelbunden sjukvård. Daglig omsorg innebär också att stötta barnet i dess utveckling genom att uppmuntra till lek, lärande och sociala aktiviteter. Som vårdnadshavare har man också ansvar för att barnet får en fungerande skolgång och den hjälp och det stöd som behövs för att barnet ska kunna klara sina studier.

Vilken lagstiftning reglerar vårdnaden av ett barn?

Föräldrabalken (FB), främst kapitel 6, är den centrala lagen som reglerar vårdnad, boende och umgänge i Sverige. Den beskriver föräldrarnas ansvar, barnets rättigheter och vad som gäller i frågor om vårdnadstvister.

FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är en del av svensk lag, utgör en viktig grund för rättigheter som rör barn. Konventionen fastställer bland annat att alla beslut ska utgå från barnets bästa och att barn har rätt till skydd, omsorg och att uttrycka sina åsikter.

Så blir man vårdnadshavare

  • Gifta föräldrar: Båda blir automatiskt vårdnadshavare vid barnets födsel.
  • Sambor, särbor, separerade föräldrar, eller andra föräldrakonstellationer: Föräldrarna måste bekräfta faderskapet hos socialtjänsten och underteckna en handling om gemensam vårdnad. Om detta inte sker har mamman ensam vårdnad.

Utgångspunkten i svensk lag är att gemensam vårdnad är bäst för barnet.

När kan ensam vårdnad aktuellt?

Om samarbetet mellan föräldrarna är mycket konfliktfyllt eller om en av föräldrarna anses olämplig kan domstolen besluta om ensam vårdnad. Detta kan bli aktuellt vid:

  • Allvarliga samarbetssvårigheter som påverkar barnets välmående.
  • Olämplighet. Om en förälder avsevärt brister i sitt ansvar och det går ut över barnet.

I vårdnadsfrågor är barnets bästa den avgörande faktorn. Domstolen bedömer varje situation individuellt och fattar beslut genom en helhetsbedömning. Familjemål som rör vårdnad, boende och umgänge tillhör måltypen indispositivt tvistemål. Detta innebär att domstolen i dessa mål har ansvar att göra en självständig bedömning i enlighet med barnets bästa. Domstolen har också möjlighet att själv begära utredning i målet, exempelvis att en vårdnadsutredning genomförs av socialtjänsten i barnets hemkommun. Parterna kan inte heller fritt nå en förlikning då det finns ett allmänintresse i att utfallet bedöms vara till, just det, barnets bästa. Samförståndslösningar accepteras dock i regel av domstolen.

Läs vår guide om hur en vårdnadstvist går till

När bör du söka juridisk rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge?

I regel är det bra att ta rådgivning i ett tidigt skede om du är orolig för ditt barn på grund av olämplighet eller samarbetssvårigheter hos den andre vårdnadshavaren. Ta kontakt med en familjejurist med erfarenhet av vårdnadsmål för att klargöra hur du bör agera. Du kan också söka dig till kommunens familjerätt för att boka in samarbetssamtal med den andre föräldern/vårdnadshavaren. Samarbetssamtal sker dock på frivillig basis.

Du är alltid välkommen att ringa Juristjouren0771-333 444 för inledande rådgivning och möjlighet att hitta specialiserad hjälp i din situation. Vi nås 8-17 på vardagar.

Läs mer:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?

Om man blir utsatt för umgängessabotage - Juristjouren

Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess

Obligatoriskt informationssamtal inför en vårdnadstvist