Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Juridiska frågor och svar

Här har vi samlat flera av de vanligaste frågorna och svaren inom de juridiska områden som vi jobbar med. Om du inte hittar svaret på just din fråga eller har ytterligare frågor om ditt ärende är du välkommen att ringa vår rådgivning på 0771-333 444 för kostnadsfri rådgivning.

Vi ska gifta oss. Behöver vi upprätta ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord rekommenderas i det fall du och din blivande make/maka önskar avtala om att viss egendom ska vara enskild egendom. Enskild egendom ingår inte i en bodelning vid skilsmässa. Med andra ord kan man genom ett äktenskapsförord säkerställa att den andre parten inte kommer kunna kräva något av egendomens värde vid en bodelning. Ni kan välja att reglera alla specifika tillgångar som enskild egendom eller någon/några tillgångar som enskild egendom. Ett äktenskapsförord måste registreras hos Skatteverket (äktenskapsregistret) för att vara giltigt.
Klicka här om du önskar hjälp att upprätta äktenskapsförord
Läs mer: Äktenskapsförord – att avtala bort giftorätten

Jag och min sambo ska separera men vi kommer inte överens om bodelningen. Vad ska vi göra?

Om ni inte kan komma överens är rekommendationen att anlita varsitt juridiskt ombud som kan förhandla fram en lösning. Möjlighet finns också att kontakta tingsrätten och ansöka om en bodelningsförrättare.
Läs mer: Konsten att undvika konflikter i en bodelning
Läs mer: Fördelar med en samförståndslösning i en bodelning

Måste vi göra en bodelning när vi separerar?

Att upprätta ett bodelningsavtal är inget krav, men det är i de allra flesta lägen bra att få det gjort. Fördelen med att upprätta ett bodelningsavtal är att man upplöser de ekonomiska mellanhavanden man som sambos har haft och kan sedan gå vidare i livet på varsitt håll. Läs mer om bodelning efter samboskap

Jag ska separera från min sambo. Vad ska jag tänka på? Vad ingår i en bodelning efter samboskap?

Om du vill begära en bodelning ska detta göras senast inom ett år från separationen. I en bodelning efter samboskap ingår en eventuellt gemensamt införskaffad bostad (fastighet eller bostadsrätt) samt tillhörande bohag (möbler etc.) som införskaffats för gemensam anvädning under samboförhållandet. Har ni exempelvis köpt en bil eller liknande gemensamt så faller den under samäganderättslagens regler och ingår inte i bodelningen enligt sambolagen.
Läs mer: Uppdelning av bohag i en samboseparation
Läs mer: bodelning efter samboskap
Läs mer: Uppsägning av hyresrätt vid samboseparation

Jag ska bli sambo. Behöver vi upprätta ett samboavtal?

Om du har köpt en bostad i syfte att nyttja för gemensamt bruk så är ett samboavtal att rekommendera såtillvida du önskar reglera bostaden som din enskilda egendom. Således skyddas bostaden från bodelning vid en eventuell separation. Ett samboavtal (med tillhörande skuldebrev eller samägandeavtal) är att rekommendera i de fall samborna går in med olika mycket kapital vid förvärvet av en bostad.

Läs mer: Undvik onödiga tvister och skriv samboavtal!

Vad är definitionen av samboskap?

Med sambo avses två ogifta personer som bor tillsammans i parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Ett samboförhållande upphör när någon av samborna ingår äktenskap, avlider eller om samborna flyttar isär.

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR