Juridiska frågor och svar
Här har vi samlat flera av de vanligaste frågorna och svaren inom de juridiska områden som vi jobbar med. Om du inte hittar svaret på just din fråga eller har ytterligare frågor om ditt ärende är du välkommen att ringa vår rådgivning på 0771-333 444 för kostnadsfri rådgivning.
- All
- Samboskap & separation
- Äktenskap & skilsmässa
- Vårdnad & underhåll
- Frågor om arv
- Frågor om arbete
- Bostad
- Övriga frågor
Att i en bodelning mellan makar eller bodelning mellan sambos hitta en frivillig lösning och överenskommelse av framförallt bohag.
Full äganderätt kan förordnas i testamente och innebär att arv ska tillfalla en person och att denne i all avseenden är fri att göra vad den önskar med egendomen. Det står personen exempelvis fritt att ge bort eller testamentera bort egendomen.
Fri förfoganderätt, kan förordnas i testamente och innebär att arv ska fördelas till en person under dennes livstid och därefter tillfalla annan. Fri förfoganderätt innebär att man kan förfoga över arvet så som man önskar under sin livstid. Man äger dock ej rätt att testamentera bort det man ärvt med fri förfoganderätt.
Att vara efterarvinge innebär att man har rätt att ta del av arv från en tidigare avliden person, i ett nu aktuellt dödsbo. Exempelvis om man valt att avstå ett mors- eller farsarv och till förmån för dennes partner som nu avlidit.
En dödsbodelägare är en person som enligt lag eller via testamente är ägare till en andel i dödsboet. En dödsbodelägare har rätt att ta del i beslut som rör dödsboet och ska kallas till en bouppteckning.
Ett dödsbo är den juridiska person som uppstår när någon avlidit. I dödsboet finns den samlade kvarlåtenskapen efter den avlidne personen.
En arvskifteshandling är ett dokument/avtal mellan dödsbodelägarna som visar hur arvet ska skiftas. Med andra ord vem som ärver vad helt enkelt.
Arvslott är den del av den avlidnes kvarlåtenskap som en arvinge får enligt lag eller ett testamente. Arvslottens storlek kan variera beroende på hur släktbanden ser ut, hur ett eventuellt testamente är utformat samt hur många arvtagare det finns.
Särkullbarn är de barn till någon av makarna som har en annan förälder än maken/makan.
Med bohag avses inventarier i hemmet eller lösöre såsom TV, möbler, verktyg m.m.
När man som sambo har barn(både gemensamma och/eller från tidigare förhållande) så kan man testamentera 50% av sin kvarlåtenskap till någon annan än barnen. Detta då barnen alltid har en oinskränkt rätt till sin laglott(50% av den avlidnes kvarlåtenskap uppdelat på det antal barn denne har) i anslutning till förälderns frånfälle.
Om du önskar hjälp av jurist att upprätta ett testamente, klicka här
När man som sambo har barn(både gemensamma och/eller från tidigare förhållande) så kan man testamentera 50% av sin kvarlåtenskap till någon annan än barnen. Detta då barnen alltid har en oinskränkt rätt till sin laglott(50% av den avlidnes kvarlåtenskap uppdelat på det antal barn denne har) i anslutning till förälderns frånfälle.
Sambos ärver inte varandra enligt lag. Om man önskar ärva varandra finns möjlighet att upprätta ett testamente där det regleras.
En dödsboanmälan gör man till kommunen där den avlidne var bosatt. Fall där det är aktuellt att göra en dödsboanmälan är när det inte finns några tillgångar i dödsboet. Kommunen kan då i vissa fall ta över ansvaret för boet och även stå för begravningskostnaden. Dödsbodelägarna behöver i dessa fall inte se till att en bouppteckning upprättas och skickas in till Skatteverket.
Läs mer om arvsrätt
I korhet innebär den att man, i det fall man exempelvis är svensk men har sin hemvist i Tyskland, har möjlighet att i ett testamente göra ett lagval och välja att svensk lag ska gälla vid frånfälle. Om man inte gör ett aktivt lagval är det lagarna i det land man har sin huvudsakliga hemvist (stadigvarande boende) som gäller vid frånfälle.
Läs mer: Vad händer med arvet om du flyttar utomlands?
Ett arvskifte är ett privat avtal i vilket den avlidnes tillgångar fördelas mellan delägarna i ett dödsbo. Efter att en eventuell bodelning har gjorts och alla skulder är betalda kan tillgångarna i dödsboet delas ut mellan dödsbodelägarna. Samtliga delägare ska underteckna en handling som visar att ett arvskifte har ägt rum.
En bouppteckning är en förteckning av en avliden persons tillgångar och skulder. En bouppteckning skall upprättas och skickas in till Skatteverket senast tre (3) månader från dödsdatumet. Det är upp till dödsbodelägarna att se till att en bouppgivare utses och att bouppteckning förrättas.
Läs mer om bouppteckning
Läs mer: Den administrativa sidan av döden
En laglott är ett barns oinskränkta rätt till en viss del av sin förälders kvarlåtenskap i samband med dennes frånfälle. Laglotten utgör halva förälderns kvarlåtenskap uppdelat på det antal barn den avlidne föräldern har. Alltså 50 % om det finns ett barn, 25 % om det finns två barn och så vidare. Särkullbarn har rätt till sin laglott direkt vid förälderns frånfälle medan bröstarvingar (äkta pars gemensamma barn) får vänta på sin laglott tills båda föräldrarna har avlidit.
Läs mer: Vad är skillnaden mellan arvslott och laglott
Läs mer: Det förstärkta laglottsskyddet
Läs mer: arvsrätt
Ett testamente måste bevittnas av två utomstående personer. Vittnena ska inte vara nära besläktade med testatorn och inte heller omfattas av vad som bestäms i testamentet. Om du inte har barn står det dig fritt att testamentera dina tillgångar till vem du vill. Om du har barn har du rätt att testamentera 50 % till någon annan än barnen.
Läs mer om testamente
Klicka här om du önskar hjälp att upprätta ett testamente
Så hanterar du försening/dröjsmål som beror på din hantverkare!
Har hantverkaren du anlitat blivit försenad med ditt projekt? Du är inte ensam. Förseningar vid renoveringar och byggprojekt är vanliga. Att arbetet drar ut på tiden kan vara ekonomiskt betungande och innebära stora praktiska bekymmer för beställaren, i synnerhet om...
Barns skydd mot våld och kränkande behandling förstärks
Barns skydd mot våld och kränkande behandling förstärks – Läs mer om lagändringen i föräldrabalken En förändring föräldrabalkens har trätt i kraft. (här) Förändring är ämnad att ge påverkan i domstolarnas bedömning i frågor som rör reglerat umgänge med barn. I denna...
Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!
Att inte upprätta ett bodelningsavtal vid äktenskapsskillnad kan få långtgående och oväntade konsekvenser, vilket ett nyligen meddelat avgörande från Högsta domstolen (mål nr Ä 45-23) tydligt visar. I detta rättsfall behövde en person inhämta samtycke från sin tidigare make hela 35 år efter äktenskapsskillnaden för att kunna fullfölja en fastighetsöverlåtelse. Avgörandet understryker vikten av att alltid skriva ett bodelningsavtal.