Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Juridiska frågor och svar
Här har vi samlat flera av de vanligaste frågorna och svaren inom de juridiska områden som vi jobbar med. Om du inte hittar svaret på just din fråga eller har ytterligare frågor om ditt ärende är du välkommen att ringa vår rådgivning på 0771-333 444 för kostnadsfri rådgivning.
- All
- Samboskap & separation
- Äktenskap & skilsmässa
- Vårdnad & underhåll
- Frågor om arv
- Frågor om arbete
- Bostad
- Övriga frågor
Ett dolt fel i en fastighet är en avvikelse, som köparen inte hade anledning att upptäcka vid en noggrann besiktning av fastigheten, från vad köparen haft fog att förvänta sig av fastigheten utifrån bl.a. dess skick, pris och säljarens uppgifter.
Nej. En bostadsrättshavares ansvar för sin lägenhet är reglerat i lag. En förening kan inte utsträcka detta ansvar i sina stadgar. En förening kan däremot, i sina stadgar, ta på sig ansvar som enligt lag tillfaller medlemmarna.
En bostadsrättsköpare har inte en lika långtgående undersökningsplikt som en fastighetsköpare har. Fel som köparen märkt eller borde ha märkt vid den undersökning som hen gjort av bostadsrätten kan dock inte utgöra fel som ger köparen rätt till prisavdrag/skadestånd.
En bostadsrättslägenhet utgör lös egendom. Köplagen är tillämplig. En bostadsrättsköpare har rätt till avhjälpande/prisavdrag/hävning och/eller skadestånd om bostadsrätten avviker från parternas avtal eller är väsentligt sämre än vad köparen haft fog att förutsätta.
Ett fel behöver motsvara ca sex procent av köpeskillingen för att vara väsentligt.
En förening kan inte hindra en medlem från att sälja sin lägenhet. Om föreningen har en fordran mot medlemmen för obetalda avgifter eller ersättning för skada kan dessa krav drivas mot medlemmen även efter försäljning.
En styrelse får inte neka en köpare medlemskap pga. en tvist med säljaren.
En styrelse som inte godkänner en köpare som medlem riskerar att ådra sig skadeståndsansvar.
En bostadsrättshavare har rätt att göra förändringar i sin lägenhet. Är förändringen väsentlig (t.ex. flytt av kök, installation av rör eller liknande) krävs styrelsens godkännande. En styrelse får dock endast vägra att medge tillstånd om förändringen är till påtaglig olägenhet eller skada för föreningen. Styrelsen har bevisbördan för att förändringen inte ska tillåtas.
Enligt lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen) kan hyresvärden, utan skäl, alltid säga upp med tre månaders uppsägningstid. En hyresgäst får alltid, även om avtalet säger något annat, säga upp med en månads uppsägningstid.
Det är viktigt att ha ett bra avtal, men än viktigare att ha en bra hyresgäst. Om du inte känner hyresgästen bör du begära referenser från arbetsgivare, tidigare hyresvärd, kolla med tingsrätt/hyresnämnd om personen förekommer i några mål/ärenden, kolla med Kronofogden om personen har skulder.
Var noga med att skriva in i avtalet att hyresgästen ska erlägga en deposition motsvarande 1-3 månadshyror. Detta blir en säkerhet för dig om hyresgästen underlåter att betala hyran eller skadar något i din bostad.
När man som sambo har barn(både gemensamma och/eller från tidigare förhållande) så kan man testamentera 50% av sin kvarlåtenskap till någon annan än barnen. Detta då barnen alltid har en oinskränkt rätt till sin laglott(50% av den avlidnes kvarlåtenskap uppdelat på det antal barn denne har) i anslutning till förälderns frånfälle.
Om du önskar hjälp av jurist att upprätta ett testamente, klicka här
När man som sambo har barn(både gemensamma och/eller från tidigare förhållande) så kan man testamentera 50% av sin kvarlåtenskap till någon annan än barnen. Detta då barnen alltid har en oinskränkt rätt till sin laglott(50% av den avlidnes kvarlåtenskap uppdelat på det antal barn denne har) i anslutning till förälderns frånfälle.
Sambos ärver inte varandra enligt lag. Om man önskar ärva varandra finns möjlighet att upprätta ett testamente där det regleras.
Nej, det bohag som ingår i bodelningen är det bohag som införskaffats under samboskapets gång, dvs från det att man flyttar ihop och framåt.
I och med att du ägde och bodde i bostadsrätten innan du träffade din sambo så ses den som införskaffad för enskilt bruk och utgör således inte samboegendom.
Om du önskar undanta fastigheten från bodelning så ska du tillsammans med din blivande sambo upprätta och underteckna ett samboavtal i vilket man avtalar bort sambolagens regler om bodelning.
Såtillvida att gemensam inflyttning sker i samband med förvärvet av fastigheten/bostadsrätten så ingår det som huvudregel i en bodelning.
Det huvudsakliga delarna som ingår i en bodelning enligt sambolagen är en gemensamt införskaffad ägandebostad samt bohag(möblemang etc.) införskaffat under samboskapets gång.
Man har ett år på sig att väcka talan om bodelning från och med datumet att samboskapet upphörde. Ett enkelt sätt att väcka frågan är att meddela den andre parten skriftligen att man begär en bodelning i enlighet med sambolagen.
I och med att en hyresrätt är en nyttjanderätt och ingenting man äger så kan det potentiellt bli en tvist om kvarsittningen i bostaden oavsett om bara en av parterna står på kontraktet. Kan man inte komma överens Är alternativet att vända sig till tingsrätten i en kvarsittningsprövning.
Nej, inte om du inte har godkänt detta pga. kvittning för tidigare förskottsbetalning eller liknande. Arbetsgivaren kan också ha rätt att hålla inne med lön om det uppstått en fordran pga. den anställde med uppsåt orsakat arbetsgivaren skada. Normalt sett ska en sådan fordran vara fastställd för att kvittningen ska ara tillåten. Arbetsgivaren måste därtill ta hänsyn det s.k. förbehållsbeloppet, dvs. ett belopp som den anställde ska få behålla för att klara sina levnadsomkostnader. Om arbetsgivaren olovligen kvittar lön kan denne bli skadeståndsskyldig pga. brott mot kvittningslagen.
När arbetsgivaren meddelar att du inte behöver stå med din arbetskraft till deras förfogande men fortfarande har rätt till lön och övriga förmåner som följer av anställningsförhållandet. Sker ofta i samband med att det hålls arbetsrättsliga förhandlingar eller som ett villkor i ett utköpsavtal.
Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!
Att inte upprätta ett bodelningsavtal vid äktenskapsskillnad kan få långtgående och oväntade konsekvenser, vilket ett nyligen meddelat avgörande från Högsta domstolen (mål nr Ä 45-23) tydligt visar. I detta rättsfall behövde en person inhämta samtycke från sin tidigare make hela 35 år efter äktenskapsskillnaden för att kunna fullfölja en fastighetsöverlåtelse. Avgörandet understryker vikten av att alltid skriva ett bodelningsavtal.
Mäklares skadeståndsansvar: Vad betyder det för säljare och köpare?
När du köper eller säljer en fastighet eller bostadsrätt är en mäklare ofta en central del av processen. Men vad händer om något går fel - kan mäklaren hållas ansvarig för skador eller om det finns fel i objektet? Det korta svaret på denna fråga är: nej oftast inte. I...
Boutredningsman och skiftesman vid arvskifte: Så fungerar processen
I denna artikel beskriver vi vilken funktion en boutredningsman eller skiftesman har i samband med arvskifte samt vilka befogenheter dessa har. Vi redogör också för hur beslutsfattande fungerar i ett dödsbo och pekar ut några saker som kan vara viktiga att beakta...
Fyll i formuläret så ringer vi upp dig