Kostnadsfri inledande rådgivning
Ring oss: 0771-333 444
Måndag - fredag: 8:00 - 17:00
Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.
Juridiska frågor och svar
Här har vi samlat flera av de vanligaste frågorna och svaren inom de juridiska områden som vi jobbar med. Om du inte hittar svaret på just din fråga eller har ytterligare frågor om ditt ärende är du välkommen att ringa vår rådgivning på 0771-333 444
- Alla områden
- Samboskap & separation
- Äktenskap & skilsmässa
- Vårdnad & underhåll
- Frågor om arv
- Frågor om arbete
- Bostad
- Övriga frågor
En bodelningsförrättare är en jurist eller advokat som utses av tingsrätten att upprätta bodelning i samband med att ett samboskap upphör. En bodelningsförrättare kan man ansöka om i det fall makarna inte själva kan komma överens.
När tingsrätten dömer till äktenskapsskillnad är det med andra ord en dom om skilsmässa, dvs det slutgiltiga beskedet att man är skild.
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan äkta makar som vanligast reglerar vissa specifika tillgångar eller alla tillgångar som enskild egendom. Ett äktenskapsförord kan även omvandla enskild egendom till giftorättsgods. Ett äktenskapsförord har för dess giltighet ett Registreringskrav hos Skatteverket.
Rätten för ett barn att ha umgänge med den förälder som barnet inte bor stadigvarande hos kallas för umgängesrätt. Umgängesrätten är baserat på barnets behov i första hand och inte en förälderns.
Barns boende kallas i regel växelvist boende när barn bor lika mycket hos båda föräldrarna, dvs växelvist.
En tvist mellan privatpersoner, eller en tvist mellan företag och privatpersoner kallas för ett tvistemål.
Att i exempelvis en bodelning hitta en frivillig lösning och överenskommelse av bohag.
Ett svaromål är ett svar på en kärandes stämningsansökan.
Den som blir stämd i tingsrätten kallas för den svarande parten. Den svarande parten är motpart till den kärande.
När ett barns boende huvudsakligen är hos ena föräldern kallas det för ett stadigvarande boende.
Ett snabbyttrande inhämtas av tingsrätten i vårdnadstvister. Snabbyttrandet är från Socialtjänsten och förklarar ifall de aktuella parterna i målet förekommer i deras register, i belastningsregister m m.
Ett skuldebrev är ett bevis om en skuld. Skuldebrevet ska innehålla information om skuldbelopp, när skulden förfaller, om ränta ska utgå m m. Det är den som lånat pengarna(gäldenär) som ska signera skuldebrevet. Ett skuldebrev brukar även benämnas som en revers.
Ett samarbetssamtal är ett samtal hos familjerätten i socialnämndens regi. Tanken med ett samarbetssamtal är att föräldrar ska försöka hitta en lösning i samförstånd gällande sina gemensamma barn. Ett samarbetssamtal är frivilligt och bygger på att båda föräldrarna vill ha det.
Samboegendom är egendom som ska ingå i en bodelning när sambos separerar. Till skillnad från ett äktenskap är det endast bostad och bohag införskaffat för gemensamt bruk som utgör samboegendom och är föremål för bodelning.
Samboavtal är ett avtal mellan sambos som reglerar hur gemensamt bohag och bostad ska delas vid en separation. Man brukar huvudsakligen upprätta ett samboavtal för att avtala bort sambolagens bodelningsregler om bodelning i det fall den ena parten satsat mer vid införskaffandet av en sambobostad.
Rättegångskostnader i ett domstolsärende är kostnader för ombuden i målet. Vid förlust i tvistemål över ett halvt prisbasbelopp brukar i regel förlorande part behöva betala motpartens rättegångskostnader.
Ett prövningstillstånd är ett tillstånd från högre instans (hovrätten eller högsta domstolen) för prövning av ett överklagande av tingsrättens dom.
En muntlig förberedelse är ett förberedande möte i domstol innan en huvudförhandling. Syftet med en muntliga förberedelsen är att parterna får berätta för domstolen hur de ser på saken. Detta för att domstolen ska kunna reda ut huruvida en förlikning(överenskommelse) kan bli aktuell.
Den kärande parten är den som initierat stämningen i domstol, dvs startat målet.
Kvarsittanderätt innebär rätten för en av makarna eller sambo att bo kvar i den gemensam bostaden till dess att bodelning sker.
Nya artiklar
Säga upp anställd pga. personliga skäl
Som arbetsrättsjurist möter jag ofta klienter som i egenskap av arbetsgivare avser att säga upp en anställd pga. personliga förhållanden.
Anställa personal – en checklista
För en arbetsgivare är det ett stort åtagande att ingå ett anställningsförhållande med en arbetstagare av flera olika skäl.
Vikten av aktieägaravtal
Många frågor i ett AB går att hantera genom ett avtal mellan aktieägarna, ett s.k. aktieägaravtal. Aktieägaravtalet binder inte aktiebolaget.