Hjälp inför köp av bostad – Vad du ska tänka på för att undvika dolda fel
Hjälp inför köp av bostad

Dolda fel – Vad du ska tänka på inför ditt bostadsköp

Många bostadsrätts- och fastighetsköpare hör av sig till oss med frågor om dolda fel. Ofta är det fråga om en bostadsaffär som visat sig bli mer problematisk och sämre än köparen önskade. Många skulle lyckas lite bättre genom att vara bättre förberedda och med genom att ta hjälp inför sitt köp av bostad. I den här artikeln går vi igenom vad en köpare bör göra inför köp av fastighet eller bostadsrätt. 

Vad kan du som köpare göra innan köpet för att i möjligaste mån undvika dolda-fel?

(Här kan du läsa om vad ska du göra om du redan köpt och stött på vad du betraktar som ett dolt fel.)

1. Ta del av objektsbeskrivningen, frågelistan och ev. besiktningsprotokoll.

Om du inte är van att tolka dessa handlingar från ett byggnadstekniskt/juridiskt perspektiv, låt en besiktningsman och/eller jurist analysera handlingarna. Kostnaden för detta är försumbar i relation till den besparing du kan göra genom att inte köpa ett hus med dolda fel.

2. När du är på visning, dubbelkolla att det som utlovas i objektsbeskrivningen är korrekt.

Kontrollera att vitvaror m.m. fungerar, att vattnet smakar ”normalt”, att det går att spola i alla kranar och i toaletter, att det inte finns några avvikande lukter. Ta en promenad runt fastigheten och var uppmärksam på ev. invasiva arter (t.ex. lupiner, parkslide osv.). Ställ massor av frågor till mäklaren. Fråga särskilt om svaren kommer från säljaren. Spela in ditt samtal med mäklaren. Efteråt, skicka ett mail till mäklaren för att få skriftlig bekräftelse på de uppgifter som lämnats. Om möjligt, sök bekräftelse på uppgifterna från säljaren.

3. Prata med grannarna!

Fråga om området och ev. problem, fråga om deras kännedom om huset du överväger att köpa, föreningen (om det är fråga om en bostadsrätt eller om en fastighet som är del av en samfällighetsförening). Ta kontakt med kommunen och hör dig för om detaljplaneändringar eller liknande.

4. Besikta bostaden med hjälp av en besiktningsman.

Detta kostar en slant men är värt varenda krona. Ta särskilt reda på vad besiktningsmannen inte besiktar (ofta el och VVS-installationer). Närvara vid besiktningen. Notera särskilt om besiktningsmannen inte går upp på taket och/eller vinden trots att detta är möjligt (ev. upptäckbara fel i dessa byggnadsdelar kommer du inte kunna få ersättning för). Kontakta en jurist för att få en rättslig bedömning av det besiktningsmannen noterat och konsekvenserna av att hen inte varit uppe på taket/vinden/i krypgrunden eller liknande.

5. Om du inte hinner besikta bostaden innan kontraktsskrivningen – se till att du får in en s.k. besiktningsklausul i köpekontraktet.

En besiktningsklausul är en klausul som ger dig rätt att inom viss tid, ofta två veckor från köpet, besikta bostaden och begära en återgång av köpet om brister skulle framkomma. Detta gäller även om du väljer att inte göra en egen besiktning och i stället gör en köpargenomgång med den besiktningsman som säljaren anlitat. Kontakta en jurist för att få en rättslig bedömning av det besiktningsmannen noterat och genomgång av köpekontraktet och besiktningsklausulen.

Behöver du hjälp inför köp eller har du frågor om fel i fastighet eller bostadsrätt eller bostadsjuridik i allmänhet? Ring 0771-333 444 för kostnadsfri rådgivning eller konkret hjälp i ditt ärende. 

Läs mer om ämnet här:

Dolt fel i bostadsrätt och fastighet – Guide & checklista vid dolda fel

Dolda fel-försäkring – hur säker ska en köpare känna sig?

Reklamera fel i bostadsrätt eller fastighet – Så går du tillväga 

Bostadsjuridik – Juristjouren.se

 

Fler artiklar

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR