Anlita hantverkare – några punkter att kolla upp
Anlita hantverkare

I dagens samhälle blir det allt vanligare med konsumenter som gör kostsamma missar när det gäller att anlita hantverkare. På TV har vi också kunnat se gripande exempel på utnyttjade och lurade konsumenter.

Det finns många hantverksfirmor som är ute efter att tjäna snabba pengar genom att erbjuda fackmässigt utförda badrumsrenoveringar, få betalt och sedan leverera en undermålig produkt. När beställaren sedan utkräver ansvar för badrummets skick håller hantverkaren sig undan och flyttar ibland över verksamheten till ett nytt bolag och gör alla garantier som lämnats totalt värdelösa.

Det varje beställare ska ha klart för sig är att betalning ska ske efter att tjänsten är utförd i enlighet med avtal. Om det är fråga om en större entreprenad, t.ex. uppförande av småhus, sker betalning ofta i etapper. Men då ska varje utförd del vara besiktad och godkänd innan betalning sker. Så länge du sitter på pengarna har du kvar makten. Glöm inte det.

Vad kan man göra för att undvika oseriösa aktörer? Här nedanför kommer några tips du bör tänka på när du ska anlita hantverkare. 

Tips när du anlita hantverkare

  1. Kolla upp hantverkaren på allabolag.se. Kolla också upp bolagsmännen.
  2. Kontakta tingsrätterna/hovrätten inom det geografiska område där företaget är verksamt och fråga följande: Hej! Har ni några ärenden/mål med bolag x med org.nr xxyyzz-nnnn? Om ja, skulle jag kunna få en ärendelista e-postad till mig. Stort tack!
  3. Om du får en ärendelista från den domstol du kontaktat, gå igenom den och begär ut handlingar ur de mål bolaget kan vara involverat i. Det är ett gott tecken om bolaget inte återfinns i domstolarnas register.
  4. Kolla även upp bolagsmännen hos tingsrätten. Om en bolagsman har konkurser bakom sig kan ett varningens finger höjas.
  5. Be om en skriftlig offert, tydligt specificerad.
  6. Be om referenser – ring referenserna! Fråga särskilt hur hantverkaren har hanterat missnöje. Besök, om möjligt, någon som har fått arbete utfört av hantverkaren.
  7. Kontakta flera hantverkare och gör om samma procedur.
  8. Fatta ditt beslut.

Det finns inga garantier för att du, genom att följa ovanstående förslag, lyckas undvika alla risker när du anlitar en hantverkare. Riskerna minimeras dock och du kan lägga din beställning med lite mer tillförsikt. Lycka till!

Har du redan anlitat en hantverkare och är missnöjd kan du läsa mer här.

Om du har fler frågor angående problem med hantverkare är du välkommen att ringa oss på Juristjouren för rådgivning på 0771-333 444

Fler artiklar

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR