För vilka avtal behövs det bevittning?
För vilka avtal behövs det bevittning?

Vi får ofta frågor som rör bevittning av handlingar och av den anledningen tänkte vi klargöra vilka som egentligen behöver bevittning. I Sverige är det väldigt få handlingar som kräver vittnen för att vara giltiga. Det finns fyra handlingar som enligt lag efterfrågar vittnen som formkrav:

  • Testamente, (ärvdabalken 10:1)
  • Faderskapsbekräftelse (föräldrabalken 1:4)
  • Framtidsfullmakt (lag om framtidsfullmakter 4§ 2 st.)
  • Överlåtelse av fastighet (jordabalken 20:7) 

I de sistnämnda fallet behöver gåvobrevet eller köpehandlingen bevittnas av två vittnen för att ändringen av lagfarten ska godkännas. Alla andra handlingar såsom äktenskapsförord, skuldebrev, fullmakt, köpebrev och gåvobrev av lös egendom (m.fl.) behöver inte enligt lag några vittnen. Självklart kan man välja att använda bevittning även för dessa typer av handlingar, men det är inget krav för handlingens giltighet. I det fall det skulle uppstå en tvist angående en handlings giltighet kan dock bevittning ge handlingen större trovärdighet. Många gånger ställer exempelvis banker egna krav på vilka typer av fullmakter och avtal de accepterar. Det kan bl.a. innefatta krav på bevittning. En viktig utgångspunkt inför tecknande av avtal är därför att alltid noggrant undersöka vilka formkrav och andra typer av krav det ställs på avtalet samt vad som är viktigt att reglera i ditt specifika fall.

Om du har fler frågor och funderingar är du välkommen att ringa oss på Juristjouren för rådgivning på 0771-333 444

Testamente – Juristjouren

Beställ testamente – Juristjouren

Framtidsfullmakt – Juristjouren

Köpekontrakt m.m. – Juristjouren

Fler artiklar

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR