Enligt föräldrabalken ska barnets bästa vara avgörande vid alla beslut gällande vårdnad, boende och umgänge. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska man ta hänsyn till barnets vilja i den mån det går. Detta med beaktande av barnets ålder och mognad. Även FN:s barnkonvention stadgar att barn ska få komma till tals och att barnets åsikt ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.
Domstolen ska ta hänsyn till barnets vilja i en vårdnadstvist
I en vårdnadstvist är domstolen alltså skyldig att ta hänsyn till barnets vilja. Förutsatt att barnet kan uttrycka en sådan. Även socialnämnden ska beakta barnets inställning i sin hantering av frågor som rör vårdnad, boende och umgänge.
Lagen anger inte någon exakt ålder då barnets vilja börjar ha betydelse. Enligt praxis kan man dock se en trend att det läggs stor vikt vid barns uttalade vilja från 11-12 års ålder. När ett barn fyllt 14-15 år fattas i regel inga beslut om boende eller umgänge mot barnets vilja. Normalt fäster man mer avseende vid de äldre barnens inställning än de yngres. Om barnet till exempel är nära myndighetsåldern skulle en dom om boende och umgänge som strider mot barnets egen vilja knappast få någon faktisk effekt på förhållandet mellan förälder och barn. Det är svårt att tvinga ett äldre barn till umgänge mot dennes vilja. Man tar dock även hänsyn till betydligt yngre barns uttryckta vilja, dock inte i samma utsträckning. Mycket beror på hur barnet uttrycker sin vilja, hur välartikulerad inställningen är samt om det finns ett resonemangstänk och förmåga att förstå konsekvenser.
Bestämmelsen om att barnets vilja ska beaktas innebär att domstolen måste se till att barnet har haft möjlighet att närmare redovisa sin inställning. Till exempel under en utredning åtminstone i ett kort formellt samtal med en familjerättssekreterare. Finns inte sådant underlag som möjliggör för att ta hänsyn till barnets vilja bör underlaget i målet kompletteras innan tingsrätten dömer i målet.
Vårdnad- boende- och umgängesutredning
Familjerätten ska i sin vårdnad- boende- och umgängesutredning i möjligaste mån klarlägga barnets inställning och redovisa den för domstolen. Barnet måste få möjlighet att framföra sina känslor och tankar utan att det för den skull läggs press på barnet att ta ställning för en viss sak. Ett stort ansvar ligger därför på familjerättsutredarna, men även på föräldrarna och deras ombud. Det förekommer dessvärre inte sällan att föräldrar försöker övertala sina barn till en viss ståndpunkt.
Det vanligaste är som sagt att barnets åsikt kommer fram under familjerättens vårdnad- boende- och umgängesutredning som man i sin tur redovisar för domstolen. Barnet får enligt föräldrabalken också höras inför rätten om särskilda skäl talar för det och det är uppenbart att barnet inte kan ta skada av förhöret. Det är givetvis svårt att förutse hur ett förhör i rätten kan påverka ett barn och därför tillämpar man denna bestämmelse mycket restriktivt och barn är mycket sällan i rätten.
Överenskommelse mot barnets vilja?
Det händer att föräldrarna under en pågående vårdnadsprocess når en överenskommelse angående vårdnad, boende och umgänge. Domstolen utgår då ifrån att denna överenskommelse är det bästa för barnet. Trots att parterna är överens gäller principen om att ta hänsyn till barnets vilja. Det kan ju vara så att barnet motsätter sig föräldrarnas överenskommelse. I så fall finns det anledning att närmare undersöka huruvida föräldrarnas överenskommelse verkligen är det bästa för barnet.
Det kan vara svårt för ett barn att se vad som verkligen är det bästa för honom eller henne. Ju yngre barnet är desto svårare kan detta vara. Därför är det viktigt att domstolen i sitt avgörande tar hänsyn till hela bilden. Det vill säga både barnets vilja och vad som i övrigt har framkommit under målets handläggning. Samtidigt är det minst lika viktigt att inte lägga för stort ansvar på barnet och deras val. Barnet måste bli lyssnat på utan att känna ett alltför stort ansvar gällande konsekvenserna. Barnet måste också få möjligheten att ändra sig utan att bli skuldbelagd för det. Det viktigaste är att vara lyhörd inför barnets inställning och detta gäller såväl familjerättsutredare, parterna och deras ombud samt domstolen.
Har du fler frågor om barnets vilja i en vårdnadstvist? Ring oss på Juristjouren för rådgivning på 0771-333 444.