Boutredningsman och skiftesman vid arvskifte: Så fungerar processen

I denna artikel beskriver vi vilken funktion en boutredningsman eller skiftesman har i samband med arvskifte samt vilka befogenheter dessa har. Vi redogör också för hur beslutsfattande fungerar i ett dödsbo och pekar ut några saker som kan vara viktiga att beakta innan du begär att boutredningsman eller skiftesman förordnas.

När någon går bort kan det ibland uppstå oenighet bland de som har beslutanderätt i dödsboet (dödsbodelägarna). Detta kan leda till att dödsboets egendom riskerar att skadas eller att dess ekonomiska situation försämras. Anledningarna till oenighet kan variera stort och kan handla om juridiska, ekonomiska eller känslomässiga frågor. I sådana situationer finns det möjlighet att ansöka hos tingsrätten om att en boutredningsman eller skiftesman utses. Det är dock viktigt att förstå detta förfarande innan en ansökan görs.

Vad är ett dödsbo och hur förvaltas det?

När en person går bort uppstår en självständig juridisk person i dennes ställe – ett så kallat dödsbo. Dödsboet övertar den avlidnes rättigheter. Dödsbodelägarna är skyldiga att utreda boets tillgångar och skulder och upprätta bouppteckning samt att gemensamt förvalta boet med målet att avveckla det.

Att förvalta ett dödsbo innefattar i praktiken många olika uppgifter. Exempelvis  betala räkningar, tömma och städa bostaden, säga upp den avlidnes abonnemang och prenumerationer, försälja fordon, fastigheter, aktier och fonder, se till att försäkringar finns, förvalta bolag, hantera avtal samt deklarera och betala skatt. När dödsboets skulder har betalats och övriga förpliktelser fullgjorts, genomförs ett arvskifte genom att ett arvskiftesavtal upprättas och undertecknas av delägarna. Detta avtal reglerar hur boets tillgångar ska fördelas mellan dödsbodelägarna.

Beslutsfattande inom dödsboet

Som utgångspunkt dödsbodelägarna ett dödsbo gemensamt, med så kallad samförvaltning. Beslut kan som huvudregel endast fattas om det råder enighet. Alla dödsbodelägare har rättighet och skyldighet att delta i förvaltningen, och varje delägares röst är lika mycket värd. Exempelvis har en delägare som har rätt till en tiondel av boet lika stor ”rösträtt” som den delägare som har rätt till nio tiondelar av boet. Majoritetsbeslut eller beslut baserade på storleken av andel i boet gäller alltså inte.

Vissa undantag från huvudregeln gäller för brådskande förvaltningsåtgärder som inte kan skjutas upp utan risk för att dödsboet tar skada. I dessa fall kan en dödsbodelägare agera på egen hand, även om övriga delägares samtycke inte kunnat inhämtats. Ett godtagbart skäl kan till exempel vara att åtgärda en pågående vattenläcka i en bostad som ägs av dödsboet.

Kretsen av dödsbodelägare

  • Legala arvingar (arvingar enligt lag)
  • Universella testamentstagare (personer som ärver en viss andel av kvarlåtenskapen enligt testamente)
  • Efterlevande make/maka kan vara dödsbodelägare genom rätt till bodelning eller som legal arvinge beroende på omständigheterna.
  • Efterlevande sambo är dödsbodelägare tills bodelning sker eller det klargjorts att bodelning inte ska ske (bodelning ska påkallas senast vid bouppteckningsförrättning).
  • Legala eller testamentariska efterarvingar till någon från vilken den avlidne tagit arv med fri förfoganderätt.
  • Arvingar till tidigare avliden make som avstått från sitt arv till förmån för efterlevande make enligt 3:9 ärvdabalken.

Legatarier (testamentstagare som har rätt till en viss sak eller viss summa enligt testamente) är inte dödsbodelägare. Efterarvinge till den avlidne är inte heller dödsbodelägare.

Boutredningsman – syfte och funktion

Som nämnts ovan förvaltas dödsboet som huvudregel gemensamt av dödsbodelägarna. Detta kan leda till låsningar som försvårar en effektiv avveckling av boet. Utdragna konflikter kan göra dödsboet handlingsförlamat och orsaka skada. En säkerhetsventil i sådana situationer är att överlämna förvaltningen till en särskilt förordnad boutredningsman.

Vem kan begära att boutredningsman utses?

  • Dödsbodelägare, antingen individuellt eller gemensamt.
  • Legatarier, om det är nödvändigt för verkställandet av legatet.
  • Testamentsexekutor, som ska utses till boutredningsman om inte särskilda skäl talar emot det.
  • Borgenärer (någon som har fordringar på dödsboet), särskilt om dödsboet är på obestånd eller om borgenärens rätt annars kan äventyras.

Ansökan och val av boutredningsman

Man gör ansökan om en boutredningsman skriftligt till tingsrätten där den avlidne var folkbokförd den 1 november året innan. Viss information måste framgå av ansökan enligt 19 kap. 2 § ärvdabalken, och en avgift om 900 kr ska betalas till tingsrätten. Om inte alla dödsbodelägare skriver under ansökan ska) övriga delägare få möjlighet att yttra sig. Tingsrätten ska förordna en boutredningsman som är kvalificerad för uppdraget baserat på boets beskaffenhet. Dödsbodelägarna kan föreslå en särskild boutredningsman, vilket tingsrätten ska ta hänsyn till, men även borgenärers intressen måste beaktas. Om dödsbodelägarna är eniga om valet, tillsätts normalt den föreslagna boutredningsmannen. Vanligtvis utses en advokat eller jurist till boutredningsman.

Boutredningsmannens uppdrag och befogenheter

Boutredningsmannen har rätt att själv utreda och förvalta boet, företräda boet gentemot tredje man, samt fatta beslut i vissa tvistiga frågor inom delägarkretsen. Förvaltningen ska ske effektivt och med inriktning på en skyndsam avveckling av boet. Boutredningsmannen ska agera opartiskt och ta hänsyn till dödsbodelägarnas, borgenärernas och andra rättsägares intressen.

I vissa frågor som väsentligt kan påverka dödsbodelägarnas behållning ska deras åsikter inhämtas, i den mån det är lämpligt. Detta kan exempelvis gälla avveckling av företag eller uppgörelser med fordringsägare.

Boutredningsmannen måste begära dödsbodelägarnas skriftliga samtycke för överlåtelse av fastighet eller tomträtt som tillhör dödsboet. Om delägarna inte samtycker, måste tillstånd sökas från domstol, som bara beviljar försäljning om särskilda skäl föreligger. Ett exempel på ett godtagbart skäl är att en fastighet måste säljas för att betala dödsboets skulder.

Arvskifte

När boet har förberetts för skifte genom att legat delats ut och skulder betalats, ska arvet skiftas ut till dödsbodelägarna. Delägarna ska i första hand enas om hur tillgångarna fördelas i arvskiftet och boutredningsmannen ska i första hand försöka få delägarna att nå en samförståndslösning.

Om en samförståndslösning inte är möjlig, kan boutredningsmannen ta på sig rollen som skiftesman och genomföra ett tvångsskifte. Vid tvångsskifte kan boutredningsmannen fatta beslut i tvistiga frågor mellan delägarna. Beslutet ska motiveras och delges delägarna. Om någon är missnöjd med beslutet eller delar av det, har de rätt att klandra arvskiftet genom att väcka talan vid den tingsrätt som förordnat boutredningsmannen, inom fyra veckor från delgivning. Om inte klander sker inom denna tid, vinner beslutet laga kraft och egendomen ska skiftas enligt beslutet.

Testamentsexekutor och dennes roll vid arvskifte

En testator kan i sitt testamente föreskriva att en eller flera personer ska förvalta dödsboet som testamentsexekutor. Testamentsexekutorn har rätt att ta över förvaltningen av dödsboet från dödsbodelägarna och kan självständigt agera i syfte att verkställa testamentet. Till skillnad från vad som gäller för boutredningsman så kan en testamentsexekutor sälja även fastigheter utan dödsbodelägarnas samtycke. Detta fordrar dock att detta är i enlighet med testamentet. Testamentsexekutorn har även rätt att begära att boutredningsman utses, och ska då i första hand själv förordnas. Exekutorn kan också utan särskilt förordnande agera skiftesman.

När behöver du juridisk hjälp?

Den som överväger att begära att boutredningsman utses tjänar många gånger på att ta enskild rådgivning av en erfaren arvsrättsjurist innan ett sådant beslut fattas. Detta på grund av att det inte är säkert att det är rätt väg att gå eller att boutredningsmannen inte kan åstadkomma det man önskar. I vissa falla måste en dödsbodelägare själv driva en process för att klandra laglottkränkning eller klander av testamente, m.m. Möjligheterna att ”få rätt” bör också klargöras innan begäran om boutredningsman sker, detta då kostnaderna ibland kan bli påtagliga för dödsboet eller i värsta fall den enskilde som begärt att boutredningsmannen förordnats. Bortom detta så finns det såklart många situationer där förordnande av boutredningsman eller skiftesman är helt central för att komma vidare.

Har du frågor om boutredningsman eller arvsrätt i allmänhet så är du varm välkommen att ringa Juristjouren på 0771-333 444 för rådgivning.

Läs mer om:

Gåvor till bröstarvingar och det förstärkta laglottsskyddet

Vad är skillnaden mellan arvslott och laglott?

 

 

 

 

 

Fler artiklar

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR

 

 

 

 

Vårdnad

Vårdnad

Vad det innebär det att vara vårdnadshavare till ett barn

Vårdnaden om ett barn är ett omfattande juridiskt och praktiskt ansvar som innefattar både den dagliga omsorgen samt beslutsfattande gällande ingripande angelägenheter som rör barnet. Detta innebär att vårdnadshavaren har ansvar för att tillgodose barnets behov av trygghet, omvårdnad, utbildning och en god fostran. Vårdnaden sträcker sig över alla aspekter av barnets liv, från vardagliga beslut till långsiktiga avgöranden som påverkar barnets framtid. 

 

Vårdnadshavarens beslutsfattande

”Barnets bästa ska vara avgörande för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge. ” så lyder 6 kap. 2 a § föräldrabalken. Denna bestämmelse omfattar alla beslut som fattas avseende barnet. I det lilla och det stora. Det är barnets behov och rättigheter som ska stå i fokus – inte föräldrarnas.

Vårdnadshavarna har beslutanderätt i angelägenheter som rör barnets liv, exempelvis:

  • Val av skola och förskola
  • Ansökan om pass
  • Beslut om sjukvård
  • Flytt och ändring av folkbokföringsadress

Vårdnadshavarna har också insynsrätt i barnets liv, exempelvis genom rätt att ta del av information från skola, förskola och sjukvård. Finns det två vårdnadshavare så krävs samtycke av båda vårdnadshavarna för beslut av ingripande karaktär. (Läs mer om ansvarsfördelning mellan boende- och umgängesförälder)

Vårdnadshavarna är också förmyndare för sitt omyndiga barn. Vid gemensam vårdnad är båda vårdnadshavarna förmyndare. Förmyndarskapet innebär att tillvarata barnets intressen i ekonomiska och juridiska angelägenheter, då ett omyndigt barn som utgångspunkt saknar rättshandlingsförmåga. För vissa dispositioner krävs samtycket från överförmyndaren i barnets hemkommun. Detta gäller exempelvis om barnet ska förvärva eller överlåta en fastighet. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.

Vidare har vårdnadshavare en plikt att utöva tillsyn och se till nödvändig uppsikt finns över barnet. I vilken grad tillsyn och uppsikt krävs och vilka åtgärder som anses nödvändiga bedöms individuellt utifrån barnets ålder och mognadsgrad, utveckling och övriga omständigheter.

Vilken lagstiftning reglerar vårdnaden av ett barn?

Föräldrabalken (FB), främst kapitel 6, är den centrala lagen som reglerar vårdnad, boende och umgänge i Sverige. Den beskriver föräldrarnas ansvar, barnets rättigheter och vad som gäller i frågor om vårdnadstvister.

FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är en del av svensk lag, utgör en viktig grund för rättigheter som rör barn. Konventionen fastställer bland annat att alla beslut ska utgå från barnets bästa och att barn har rätt till skydd, omsorg och att uttrycka sina åsikter.

Så blir man vårdnadshavare

  • Gifta föräldrar: Båda blir automatiskt vårdnadshavare vid barnets födsel.
  • Sambor, särbor, separerade föräldrar, eller andra föräldrakonstellationer: Föräldrarna måste bekräfta faderskapet hos socialtjänsten och underteckna en handling om gemensam vårdnad. Om detta inte sker har mamman ensam vårdnad.

Utgångspunkten i svensk lag är att gemensam vårdnad är bäst för barnet.

När kan ensam vårdnad aktuellt?

Om samarbetet mellan föräldrarna är mycket konfliktfyllt eller om en av föräldrarna anses olämplig kan domstolen besluta om ensam vårdnad. Detta kan bli aktuellt vid:

  • Olämplighet: Om en förälder avsevärt brister i sitt ansvar och det medför risk att barnet kan fara illa så kan domstolen bedöma att det är i enlighet med barnets bästa att den andra föräldern tilldelas ensam vårdnad.
  • Samarbetssvårigheter: Vid allvarliga samarbetssvårigheter mellan vårdnadshavarna  där det bedöms att barnet påverkas negativt kan i vissa fall domstolen besluta att det saknas förutsättningar för gemensam vårdnad. Om det endast är en av parternas som ligger till grund till samarbetsproblemen så tilldelas i regel denne ensam vårdnaden. Brister bägge i samarbetsförmåga får en helhetsbedömning göras över vilken lösning som är bäst för barnet. Barnets viljaa ska beaktas 

Vid bedömningen av om föräldrarna ska ha gemensam vårdnad eller om en av dem ska ha ensam vårdnad ska rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet.

Vid en framåtsyftande bedömning ansågs föräldrarna ha en liten förmåga att lösa frågor som rör barnen, utan att det påverkar barnen på ett negativt sätt. Hovrätten bedömde därför att det saknades förutsättningar för gemensam vårdnad.

I vårdnadsfrågor är som nämnts ovan barnets bästa den avgörande faktorn. Domstolen bedömer varje situation individuellt och fattar beslut genom en helhetsbedömning. Familjemål som rör vårdnad, boende och umgänge tillhör måltypen indispositivt tvistemål. Detta innebär att domstolen i dessa mål har ansvar att göra en självständig bedömning i enlighet med barnets bästa. Domstolen har också möjlighet att själv begära utredning i målet, exempelvis att en vårdnadsutredning eller en s.k. snabbupplysning av socialtjänsten i barnets hemkommun. Parterna kan inte heller fritt nå en förlikning i denna måltyp då det finns ett allmänintresse i att utfallet bedöms vara till, just det, barnets bästa. Samförståndslösningar accepteras dock i regel av domstolen.

Läs vår guide om hur en vårdnadstvist går till

Om båda vårdnadshavarna ändra är eniga om att ändra vårdnaden, så kan detta uppnås genom att de upprättar ett skriftligt avtal som reglerar ändringen av vårdnaden. Bedömer socialnämnden i barnets hemkommun att förändringen är förenlig med bästa så godkänns avtalet. Även tingsrätten kan meddela dom om ensam vårdnad om parterna är överens och detta anses vara i enlighet med barnets bästa. Ett sådant yrkande kan ex. göras i samband med ansökan om äktenskapsskillnad.

När bör du söka juridisk rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge?

Det är i regel bra att ta rådgivning i ett tidigt skede om du är orolig för ditt barn på grund av olämplighet eller samarbetssvårigheter hos den andre vårdnadshavaren. Ta kontakt med en familjejurist med erfarenhet av vårdnadsmål för att klargöra hur du bör agera. Du kan också söka dig till kommunens familjerätt för att boka in samarbetssamtal med den andre föräldern/vårdnadshavaren. Samarbetssamtal sker dock på frivillig basis.

Du är alltid välkommen att ringa Juristjouren0771-333 444 för inledande rådgivning och möjlighet att hitta specialiserad hjälp i din situation. Vi nås 8-17 på vardagar.

Läs mer:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?

Om man blir utsatt för umgängessabotage - Juristjouren

Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess

Obligatoriskt informationssamtal inför en vårdnadstvist

 

Vårdnadshavarna har beslutanderätt i angelägenheter som rör barnets liv, exempelvis:

  • Val av skola och förskola
  • Ansökan om pass
  • Beslut om sjukvård
  • Flytt och ändring av folkbokföringsadress

Vårdnadshavarna har också insynsrätt i barnets liv, exempelvis genom rätt att ta del av information från skola, förskola och sjukvård. Det är dock viktigt att betona att vårdnadsansvaret handlar mer om skyldigheter än om rättigheter. Det är barnets behov och rättigheter som ska stå i fokus – inte föräldrarnas. Finns det två vårdnadshavare så krävs samtycke av båda vårdnadshavarna för beslut av ingripande karaktär. (Läs mer om ansvarsfördelning mellan boende- och umgängesförälder)

Vårdnadshavarna är också förmyndare för sitt omyndiga barn. Vid gemensam vårdnad är båda vårdnadshavarna förmyndare. Förmyndarskapet innebär att tillvarata barnets intressen i ekonomiska och juridiska angelägenheter, då ett omyndigt barn som utgångspunkt saknar rättshandlingsförmåga. För vissa dispositioner krävs samtycket från överförmyndaren i barnets hemkommun. Detta gäller exempelvis om barnet ska förvärva eller överlåta en fastighet. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.

Vad säger lagen om vårdnad av barn?

Vårdnad av barn handlar om det juridiska ansvaret för ett barns personliga förhållanden. En vårdnadshavare har ansvar för att tillgodose barnets behov av trygghet, omsorg, omvårdnad och en god fostran. Vårdnaden innefattar också rätt att fatta beslut som rör barnets liv, såsom skolgång, sjukvård och pass, samt skyldigheten att skydda barnet från skada.

En viktig del av vårdnadsansvaret är att respektera barnets rättigheter och behov. Beslut som rör barnet ska alltid tas utifrån principen om barnets bästa, där barnets välmående och säkerhet står i centrum.

Att vara vårdnadshavare innefattar ansvar för den dagliga omsorgen av barnet. Det innebär att säkerställa barnets fysiska och emotionella välbefinnande. I detta ingår att ge barnet mat och kläder samt att skapa en trygg och stabil hemmiljö. Här ingår även att se till att barnet får tillräcklig sömn, hygien och regelbunden sjukvård. Daglig omsorg innebär också att stötta barnet i dess utveckling genom att uppmuntra till lek, lärande och sociala aktiviteter. Som vårdnadshavare har man också ansvar för att barnet får en fungerande skolgång och den hjälp och det stöd som behövs för att barnet ska kunna klara sina studier.

Vilken lagstiftning reglerar vårdnaden av ett barn?

Föräldrabalken (FB), främst kapitel 6, är den centrala lagen som reglerar vårdnad, boende och umgänge i Sverige. Den beskriver föräldrarnas ansvar, barnets rättigheter och vad som gäller i frågor om vårdnadstvister.

FN:s barnkonvention, som sedan 2020 är en del av svensk lag, utgör en viktig grund för rättigheter som rör barn. Konventionen fastställer bland annat att alla beslut ska utgå från barnets bästa och att barn har rätt till skydd, omsorg och att uttrycka sina åsikter.

Så blir man vårdnadshavare

  • Gifta föräldrar: Båda blir automatiskt vårdnadshavare vid barnets födsel.
  • Sambor, särbor, separerade föräldrar, eller andra föräldrakonstellationer: Föräldrarna måste bekräfta faderskapet hos socialtjänsten och underteckna en handling om gemensam vårdnad. Om detta inte sker har mamman ensam vårdnad.

Utgångspunkten i svensk lag är att gemensam vårdnad är bäst för barnet.

När kan ensam vårdnad aktuellt?

Om samarbetet mellan föräldrarna är mycket konfliktfyllt eller om en av föräldrarna anses olämplig kan domstolen besluta om ensam vårdnad. Detta kan bli aktuellt vid:

  • Allvarliga samarbetssvårigheter som påverkar barnets välmående.
  • Olämplighet. Om en förälder avsevärt brister i sitt ansvar och det går ut över barnet.

I vårdnadsfrågor är barnets bästa den avgörande faktorn. Domstolen bedömer varje situation individuellt och fattar beslut genom en helhetsbedömning. Familjemål som rör vårdnad, boende och umgänge tillhör måltypen indispositivt tvistemål. Detta innebär att domstolen i dessa mål har ansvar att göra en självständig bedömning i enlighet med barnets bästa. Domstolen har också möjlighet att själv begära utredning i målet, exempelvis att en vårdnadsutredning genomförs av socialtjänsten i barnets hemkommun. Parterna kan inte heller fritt nå en förlikning då det finns ett allmänintresse i att utfallet bedöms vara till, just det, barnets bästa. Samförståndslösningar accepteras dock i regel av domstolen.

Läs vår guide om hur en vårdnadstvist går till

När bör du söka juridisk rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge?

I regel är det bra att ta rådgivning i ett tidigt skede om du är orolig för ditt barn på grund av olämplighet eller samarbetssvårigheter hos den andre vårdnadshavaren. Ta kontakt med en familjejurist med erfarenhet av vårdnadsmål för att klargöra hur du bör agera. Du kan också söka dig till kommunens familjerätt för att boka in samarbetssamtal med den andre föräldern/vårdnadshavaren. Samarbetssamtal sker dock på frivillig basis.

Du är alltid välkommen att ringa Juristjouren0771-333 444 för inledande rådgivning och möjlighet att hitta specialiserad hjälp i din situation. Vi nås 8-17 på vardagar.

Läs mer:

Hur betydelsefull är barnets vilja i en vårdnadstvist?

Om man blir utsatt för umgängessabotage - Juristjouren

Anklagelser om våld i en vårdnadsprocess

Obligatoriskt informationssamtal inför en vårdnadstvist