Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!
Därför ska du alltid skriva bodelningsavtal!

Att inte upprätta ett bodelningsavtal när man sklijer sig kan få oväntade konsekvenser. Det visar ett nyligen meddelat avgörande i Högsta domstolen (mål nr Ä 45-23). I detta rättsfall behövde en person inhämta samtycke från sin tidigare make hela 35 år efter deras skilsmässa för att kunna fullfölja en fastighetsöverlåtelse. Avgörandet understryker vikten av att alltid skriva ett bodelningsavtal.

Bakgrunden i korthet

En man som tidigare varit gift ägde ensam en fastighet och önskade överlåta en andel i fastigheten till sin sambo. De upprättade då ett gåvobrev för överlåtelsen. När hans sambo ansökte om lagfart beslutade Lantmäteriet att vilandeförklara ansökan. Deras motivering till avslaget var att det saknades samtycke från gåvogivarens före detta maka. Gåvogivaren och hans tidigare maka hade fullföljt äktenskapsskillnad för över 30 år sedan men de hade inte upprättat någon bodelning. Mannens nuvarande sambo (gåvotagaren) överklagade Lantmäteriets beslut till tingsrätten och anförde att det borde vara uppenbart att samtycke från den tidigare makan inte behövs eftersom det gått över 30 år sedan äktenskapet tog slut. Tingsrätten avslog överklagandet och hovrätten instämde i tingsrättens bedömning. Högsta domstolen meddelade prövningstillstånd.

Högsta domstolens bedömning

Bedömningen i högsta instans är att det krävs skriftligt samtycke från den tidigare makan vid ansökan om lagfart. De ansåg inte att det är uppenbart att inget samtycke från överlåtarens tidigare maka behövs endast baserat på att det gått lång tid. Domen utvecklar dock inte vilka omständigheter som kan tänkas medföra att samtycke uppenbart inte behövs. Konsekvensen av domen är att gåvogivaren behöver inhämta ett samtycke från sin f.d. maka, 35 år efter äktenskapsskillnad. Alternativt ansöka om tingsrättens tillstånd till överlåtelse av egendom.

Det är uppenbart att det kan föreligga svårigheter att inhämta samtycke efter så lång tid. Ofta har kontakten avtagit eller upphört helt, alternativt kan den andra maken vara otillgänglig, såsom boende utomlands, leva under skyddad identitet eller vara avliden. Om en kontakt kan etableras är vår erfarenhet att det kan uppstå andra snårigheter, med varierande reaktioner av tidigare maka/make. Ett exempel kan vara att personen inte vill medverka eller gör anspråk på bodelningsrätt med anledning av att det kan finnas pengar att inkassera.

Lärdom

Den stora lärdomen att dra i detta är att upprätta ett bodelningsavtal vid äktenskapsskillnad. Det gäller även i de fall där en bodelning inte ska genomföras, alltså till exempel på grund av att det enbart finns enskild egendom och ingen begär att få överta en bostad.

Behöver du rådgivning ang. bodelning, upprättande av ett bodelningsavtal eller har frågor om din situation?

Kontakta Juristjouren på 0771 333 444 för inledande rådgivning eller anlitande av konkret hjälp.

Läs mer:

Bodelningsavtal

Bodelning vid skilsmässa

Bodelning vid separation

Fler artiklar

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Så hanterar du förverkande och uppsägning av din bostadsrätt – Lär dig om processen!

Har du fått en rättelseanmaning från din bostadsrättsförening? Har din bostadsrätt blivit uppsagd och fått din bostadsrätt förverkad? Eftersom en förening inte kan säga upp en bostadsrättshavare utan grund så finns det goda skäl att låta en jurist se över om lagens krav är uppfyllda. Om föreningen inte skickade en rättelseanmaning på korrekt sätt och i rätt tid eller har fel ang. exempelvis påstådd andrahandsuthyrning, kan du bestrida uppsägningen och kräva tillbaka din bostadsrätt.

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig

GDPR